Delfinii „zâmbesc” în timpul jocului, arată un nou studiu VIDEO

de: Ozana Mazilu
03 10. 2024

Oamenii de știință au descoperit că delfinii folosesc o expresie facială similară unui zâmbet uman în timpul jocului, denumită „gura deschisă”. Această expresie, observată în special la delfinii cu bot gros (Tursiops truncates), este un semnal de comunicare între indivizi, ce ajută la transmiterea unei stări de veselie și la evitarea conflictelor.

Delfinii și jocurile sociale

Delfinii sunt cunoscuți pentru natura lor jucăușă, fiind frecvent văzuți efectuând acrobații subacvatice, jucându-se cu obiecte sau urmărindu-se între ei. Cercetătorii au înregistrat 22 de delfini cu bot gros, aflați în captivitate, în timpul jocurilor lor sociale, atât între ei, cât și alături de antrenorii lor umani. Analizând 80 de ore de înregistrări video care surprindeau 837 de sesiuni de joacă, au descoperit că delfinii foloseau expresia „gura deschisă” în special în timpul jocurilor dintre ei, dar nu și când se jucau singuri sau cu oamenii.

Potrivit studiului, dintr-un total de 1.288 de evenimente în care delfinii și-au deschis gura în timpul jocului social, 92% dintre aceste gesturi au avut loc în cadrul sesiunilor de joacă între delfini. Acest „zâmbet” era utilizat de 89% dintre delfini în momentele în care fețele lor puteau fi văzute de ceilalți participanți la joc.

Similarități cu alte specii

Dr. Elisabetta Palagi, biolog evoluționist la Universitatea din Pisa, Italia, a explicat că expresia facială de „gură deschisă” nu este specifică doar delfinilor. Acest semnal de veselie și joc a fost observat și la alte specii de mamifere sociale, cum ar fi carnivorele sau primatele. În cazul delfinilor, această expresie ajută la prevenirea conflictelor în timpul activităților ludice și indică o stare de relaxare și bună dispoziție.

„Gura deschisă relaxată, întâlnită la carnivorele sociale, la fețele jucăușe ale maimuțelor și chiar în râsul uman, este un semn universal al jocului. Ajută animalele – și pe noi – să semnalăm distracția și să evităm conflictele”, a declarat Dr. Palagi.

Acest comportament de „mimică rapidă” – în care delfinii își imită gesturile unul altuia – apare des la mamifere și sugerează că comunicarea vizuală joacă un rol crucial în interacțiunile sociale complexe ale acestor animale. Delfinii nu sunt singurii care folosesc mimica facială în timpul jocului; primatele, cum ar fi cimpanzeii, folosesc și ele expresii faciale pentru a comunica o stare de joacă și a preveni conflictele.

Această cercetare, publicată în jurnalul iScience, oferă noi perspective asupra modului în care delfinii comunică prin intermediul expresiilor faciale și ne arată că, la fel ca oamenii și alte specii, acești mamiferi marini au dezvoltat un limbaj complex pentru a-și exprima stările și emoțiile.