Un eveniment unic a avut loc la Delfinariul din Constanța, acolo unde s-a născut primul pui de delfin în captivitate. Totul s-a întâmplat pe 8 martie. Chiar și antrenorii au fost surprinși când l-au văzut pe cel mic în bazin.
Mama puiului de delfin se numește Chen-Chen și este cunoscută ca fiind vedeta Delfinariului din Constanța. Tatăl delfinului venit pe lume este din Ucraina, venit alături de alți delfini care au ajuns la Constanța după invazia Rusiei.
Anunțul a fost făcut de conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, în cadrul unei conferințe de presă.
La această conferința de presă a participat directorului Complexului, Ioan Nache, directorul secției Delfinariu, Angelica Curlișcă și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Deocamdată nu se știe cu exactitate dacă puiul este mascul sau femelă, deoarece nu se poate intra în bazin. Chen-Chen este foarte protectoare, iar antrenorii nu riscă deocamdată să intre în apă.
„Este foarte clar că atunci când am avut solicitarea din partea ucrainenilor să salvăm niște animale și niște oameni, nu ne-am gândit nici la reprezentanții, nici la dezvoltarea unor proiecte științifice, pur și simplu, la acel moment, am dorit să fim solidari cu nenorocirile din Ucraina.
S-a materializat acest experiment, care, cu siguranță, este unic în România, pentru că numai aici sunt delfini. Într-o zonă în care s-a gândit eminamente spectacole, iată că acest experiment științific a luat viață aici, la Constanța.
Cred că perspectiva cercetării în acest sens va continua și vor fi experimente de succes la noi”, a declarat declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
În următoarele 30 de zile Delfinariul din Constanța va rămâne închis. Puiul de delfin are nevoie de liniște și trebuie să fie monitorizat constant, iar prezența publicului ar putea să-i pună sănătatea în pericol.
Citește și: Fenomenul bizar observat în Marea Neagră. Ce au început să facă delfinii
Delfinariul din Constanța și-a deschis porțile pentru prima data în anul 1972. Pe atunci, era prima formă muzeistică de acest gen din sud-estul Europe și, desigur, din România.
În momentul de față, Delfinariul își desfășoară activitatea într-o sală nouă, iar capacitatea s-a dublat de la 600 de locuri la 1.300 de locuri. Zilnic au loc două demonstrații cu delfinii: de la ora 11:00 și de la ora 15:00.