Declarația unică 2024 – cum îți declari veniturile la ANAF pe persoană fizică. S-a schimbat legea pentru toți românii care fac bani independent

de: Ozana Mazilu
05 01. 2024

ANAF a publicat o nouă versiune a declarației unice pentru persoanele fizice care obțin venituri independente. Astfel, se aduc modificări semnificative în 2024.

Ce noutăți sunt incluse în declarația unică 2024

Ghidul asociat acestei declarații servește drept instrument esențial pentru evitarea amenzilor de către contribuabili.

Declarația unică de venit pentru anul 2024 pe care o găsești AICI propune schimbări semnificative pentru contribuabili, conform ANAF. Un model nou de document, destinat persoanelor fizice, a fost introdus în dezbatere publică. Acesta va fi utilizat pentru raportarea veniturilor independente și a taxelor asociate lor.

Declarația unică 2024, sub forma documentului 212, va fi utilă pentru stabilirea impozitelor pe veniturile realizate în 2023 și pentru estimarea celor din 2024. Baza acestui document o reprezintă mai multe acte normative, inclusiv OG 16/2022, Legea 142/2022, Legea 296/2023, OUG 115/2023 și Legea 412/2023.

ANAF a introdus Declarația unică 2024 în consultare publică și se așteaptă ca aceasta să fie oficializată în Monitorul Oficial în perioada următoare, înainte de termenul limită de depunere, stabilit la 25 mai. Acest demers oferă contribuabililor oportunitatea de a se adapta la noile reglementări și de a evita posibile sancțiuni.

Așadar, persoanele fizice care obțin venituri independente sunt obligate să plătească anumite taxe, precum impozitul pe venit (cu o cotă de 10%) și, în anumite situații, contribuții la sănătate (cu o cotă de 10%) și pensii (cu o cotă de 25%).

Concret, pentru anul în curs, ANAF propune un nou model de declarație unică referitoare la impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, denumit formularul 212.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre declarația unică: ce schimbări vin în 2023 la chirii, dividende, drepturi de autor

Modificările privind veniturile realizate

Inițiatorii proiectului de ordin al ANAF explică că apariția noilor legi și ordonanțe impactează obligațiile fiscale ale persoanelor fizice cu venituri independente. În ceea ce privește veniturile realizate, se propun următoarele modificări:

  1. Modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor. În anul 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.
  2. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea unei cote de impunere. Este vorba despre 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare.
  3. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din câștigurile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții, începând cu anul 2023. Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, se impun prin reţinere la sursă, impozitul fiind final. Obligația depunerii pentru declarația unică 2024 se menține pentru persoanele fizice care au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate care nu au fost efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, precum şi din transferul aurului de investiţii.

Citește și: Anunțul ANAF pentru banii a milioane de români: fii sincer cu Fiscul, e ultima șansă

Schimbările aduse prevederilor referitoare la stabilirea și definitivarea obligațiilor fiscale anuale, în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale și contribuția de sănătate, au fost implementate în urma introducerii unor noi limite, exprimate în șase, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară.

Totodată, s-a detaliat obligația depunerii declarației unice pentru anul 2024 de către contribuabilii menționați la art. LXI alin. 2 și 3 din OUG 115/2023, precum:

  • persoanele fizice care în 2023 au realizat venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, chirii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care la determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale/contribuției de sănătate, după caz, la depunerea declaraţiei unice estimative au utilizat un alt nivel al salariului minim garantat în plată decât cel de 3.000 lei (HG 1.447/2022);
  • persoanele fizice care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în baza contractelor de activitate sportivă, arendă, asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III din Codul fiscal, pentru care impozitul se reţine la sursă de plătitorii de venituri, în situația în care, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale, precum şi la determinarea bazei anuale de calcul a contribuţiei de asigurări sociale/contribuţiei de sănătate, după caz, plătitorul a utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe ţară decât cel de 3.000 lei.