De ce să nu consumi alcool în timpul zborului cu avionul, dar dacă o faci, ce spun experții

de: Cojocaru Cristian
30 06. 2024
Imagine reprezentativă generată cu ajutorul AI.

Consumul de alcool într-un avion poate părea o idee distractivă în teorie, mai ales dacă te pregătești pentru o vacanță mult așteptată. Totuși, în realitate, este mult mai bine să lași berea pentru plajă. Bineînțeles, chiar și acolo consumul de alcool poate fi riscant. În general, consumul de alcool nu este benefic pentru sănătate, dar la 10.000 de metri altitudine, efectele asupra organismului sunt diferite față de cele de la sol. Iată ce spun experții despre efectele alcoolului în timpul unui zbor și de ce ar trebui să te gândești de două ori înainte de a comanda o băutură, notează Yahoo Life.

Te îmbeți mai repede

La altitudini mari, nivelul de oxigen și presiunea atmosferică scad, explică Dr. Thomas Pontinen, medic și co-fondator al MAPS Centers for Pain Control, pentru Yahoo Life. În condiții normale, oxigenul se leagă de hemoglobină pentru a transporta oxigenul în tot corpul și pentru a menține procesele vitale, inclusiv capacitatea corpului de a elimina alcoolul. „Cu cât nivelul de oxigen este mai scăzut, cu atât este mai greu să metabolizăm și să eliminăm alcoolul,” spune Pontinen.

Consumul de alcool agravează aceste nivele deja compromise de oxigen „pentru că previne atașarea unor molecule de oxigen la hemoglobină,” adaugă el. Acest lucru poate duce la amețeli, dureri de cap și chiar confuzie. Riscurile sunt mai mari pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cele cu afecțiuni medicale preexistente.

Alcoolul poate avea un impact mai puternic dacă nu ai mâncat înainte de decolare sau dacă te bazezi doar pe gustările oferite în avion, cum ar fi covrigeii. „Un stomac gol te face să te îmbeți mai repede,” notează Pontinen. „Dacă nu mai este mâncare de digerat, stomacul deschide valvele și permite alcoolului să intre în intestine, unde are loc absorbția majoră.” Pentru a contracara aceste efecte, el recomandă să mănânci alimente cu digestie lentă care conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi nucile, ouăle fierte sau iaurtul.

Ești mai predispus la deshidratare

Aerul din avioane are niveluri scăzute de umiditate — aproximativ 10%-20% comparativ cu 35%-65% în medii mai tipice — iar acest aer uscat poate duce la deshidratare, care poate cauza simptome clasice precum amețeală, dureri de cap și oboseală, spune Dr. Elizabeth Sharp pentru Yahoo Life. Pe lângă faptul că poți consuma mai puțină apă decât de obicei în avion, consumul de alcool poate crește riscul de deshidratare. Pontinen adaugă că alcoolul este și un diuretic, ceea ce poate intensifica deshidratarea.

Crește riscul de formare a cheagurilor de sânge

Alcoolul poate duce la deshidratare, care, combinată cu statul prelungit pe scaun în timpul zborurilor, crește riscul de a dezvolta cheaguri de sânge, cunoscute sub numele de tromboză venoasă profundă. „Nu este vorba doar de alcool,” notează Dr. Leonard Pianko. „Este efectul alcoolului combinat cu ceea ce mănânci, ce medicamente iei, digestia și somnul. Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că persoanele care consumă alcool iau o pastilă de somn și își încrucișează picioarele, ceea ce poate duce la creșterea formării cheagurilor de sânge.”

Consumul de alcool și somnul în avion pot fi dăunătoare pentru inimă

În general, alcoolul crește riscul de boli de inimă deoarece slăbește mușchii inimii și crește tensiunea arterială, explică Pontinen. Un studiu din iunie 2024 a explorat mai detaliat efectele combinate ale presiunii cabinei și consumului de alcool urmate de somn în timpul zborurilor lungi, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu afecțiuni cardiace preexistente. Rezultatele au arătat că chiar și participanții sănătoși au experimentat stres cardiac sub formă de niveluri scăzute de oxigen în sânge și ritm cardiac crescut. Acest lucru a cauzat hipoxie — sau niveluri scăzute de oxigen în sânge găsite la altitudini mari — și a perturbat somnul profund al participanților.

Aceste efecte prezintă un risc deosebit pentru cei care au deja probleme cardiace. Cercetătorii recomandă ca persoanele cu apnee obstructivă în somn sau sindrom de hipoventilație obeză, care este o tulburare respiratorie, să evite alcoolul cu 12 ore înainte de zbor. În general, cercetătorii sugerează că ar fi benefic să se restricționeze accesul la băuturi alcoolice în timpul zborurilor, având în vedere riscurile potențiale pentru sănătatea inimii.

Deși este cel mai bine să eviți alcoolul complet în timpul unui zbor, dacă totuși dorești să bei, Dr. Sharp recomandă să bei un pahar de apă pentru fiecare băutură alcoolică consumată în aer. Și, bineînțeles, să consumi alcool cu moderație, ceea ce înseamnă nu mai mult de două băuturi, chiar și în timpul zborurilor lungi.