De ce s-a văzut aurora boreală în România în weekend. Fenomenul științific din spate
În acest weekend iubitorii de evenimente astrpologice au fost răsfățați cu adevărat. Activitatea solară intensă din săptămâna trecută a culminat într-un eveniment extrem, vizibil chiar și la latitudini unde de obicei nu se observă un astfel de spectacol al cerului nocturn.
Rețelele de socializare au fost inundate cu fotografii, probabil ajutate de faptul că a fost weekend iar oamenii au avut mai mult timp pentru a observa.
De ce ai văzut aurora boreală în România
Centrul de Prognoză a Vremii Spațiale NOAA a raportat că planeta a experimentat o furtună geomagnetică extremă (categorie G5), cel mai puternic eveniment de la Halloween-ul din 2003.
Atunci, evenimentul a fost suficient de intens încât să provoace la generatoare în Suedia și Africa de Sud. În medie, există patru astfel de evenimente în fiecare ciclu solar.
Un ciclu solar durează 11 ani. Activitatea Soarelui trece printr-un vârf cunoscut sub numele de maxim și o adâncime numită minim. Ne apropiem de maximul Ciclului 25. Maximul este întotdeauna observat după eveniment.
Eliberarea magnetică a petelor solare poate provoca fulgere atât de intense încât, pe măsură ce ajung la Pământ opt minute mai târziu, ionizează atomii din atmosfera superioară, determinând-o să se umfle.
Acestea provoacă întreruperi în semnalul radio, erori în GPS și tracțiune asupra sateliților.
Fenomenul unic
Particulele se mișcă cu mii de kilometri pe secundă. Odată ajunse la Pământ, ele urmează liniile de câmp magnetic și lovesc atmosfera în jurul regiunilor polare.
Locuri precum Australia continentală, Toscana din Italia, România sau chiar California de Sud nu sunt deloc aproape de poli, dar aurora a fost vizibilă oricum. Iar asta pentru că am avut parte de multă plasmă.
O parte din acea plasmă a ajuns la Pământ și a lovit atmosfera la latitudini mai joase decât de obicei. Astfel, aurorele boreale au fost vizibile din multe locuri neobișnuite.
„Evenimentele din ultimele zile par cu siguranță a fi printre cele mai semnificative”, au declarat oamenii de știință. „Este cu siguranță posibil să fi văzut vârful activității aurorale pentru acest ciclu solar. Cu toate acestea, experiența ne arată că evenimentele mari pot apărea din senin”, au mai spus ei.