De ce i-a redus TAS suspendarea Simonei Halep pentru dopaj. Americanii au dezvăluit ce s-a întâmplat

de: Beatrice Dumitru
07 03. 2024
Simona Halep. Foto: Profimedia

Simona Halep a obținut la TAS reducerea suspendării pentru dopaj, de la patru ani la nouă luni. Este cea mai mare victorie a sportivei din Constanța, iar americanii au aflat cum a scăpat aceasta de pedeapsa dictată de tribunalul Sport Resolutions de la Londra.

Americanii, despre reducerea suspendării Simonei Halep

Simona Halep s-a întors în țară din Dubai, după ce a obținut o victorie istorică la TAS, și e gata să-și reia activitatea după un an și jumătate. Suspendarea ei a fost redusă de la patru ani la nouă luni, iar americanii au aflat de ce tribunalul de la Lausanne i-a diminuat drastic pedeapsa pentru dopaj.

Renumita publicație americană ”The Washington Post” i-a dedicat Simonei Halep un material intitulat „De ce a fost redusă suspendarea Simonei Halep pentru dopaj? Și când ar putea reveni pe teren?” Jurnaliștii din SUA susțin că judecătorii de la TAS consideră că în cazul fostul lider mondial este vorba doar de neglinjență și nu s-a dopat cu bună știință.

Simona Halep.

”TAS, în calitate de cea mai înaltă instanță din sport, nu a emis încă toate explicațiile, doar ceva sumar, deci este, de asemenea, prea devreme să ne pronunțăm asupra motivelor care au stat în spatele acestei decizii.

Halep, care a fost reprezentată de avocatul Howard Jacobs, susține că din cauza unui supliment contaminat a picat testul anti-doping de la US Open. TAS a decis că Halep ‘a avut o parte de vină sau neglijență’ și că ‘nu a fost suficient de atentă’ în momentul în care a luat suplimentul, dar ‘nu avut o vină majoră în această speță’. TAS a concluzionat că ‘Simona Halep a încălcat regulile anti-doping neintenționat'”, scriu jurnaliștii de la The Washington Post.

Simona Halep a dat în judecată compania canadiană, Quantum Nutrition, care a produs suplimentele nutriţionale din cauza cărora consideră că a fost testată pozitiv cu roxadustat şi a fost suspendată. De asemenea, cere despăgubiri de zece milioane de dolari.

Simona Halep, atac la Patrick Mouratoglou

La revenirea în țară, Simona Halep a vorbit despre viitorul ei, dar și despre Patrick Mouratoglou, fostul ei antrenor, pe care l-a arătat cu degetul ca fiind principalul vinovat pentru că a fost depistată pozitiv.

Însă, campioana de la Rolad Garros și Wimbledon a mai afirmat că francezul nu a făcut nimic voit, dar că întreaga greșeală este una pentru care ea a plătit foarte scump.

Vezi și: Simona Halep vrea dreptate! Cere lămuriri legate de locul ei în ierarhia WTA. ”Este foarte trist!”

”Echipa și cu el (n.r. Patrick Mouratoglou) mi-au recomandat aceste suplimente. Sunt convinsă că n-a făcut-o cu rea intenție sau cu alte lucruri greșite, dar a fost o greşeală pe care am plătit-o foarte, foarte scump. Însă, a fost o greşeală, atâta tot, nicio intenţie de doping”, a spus Simona Halep, pe Aeroportul Henri Coandă.

”Era o suferință să mă uit la tenis”

Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către tribunal independent Sport Resolutions, pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Fostul lider WTA a spus că şi-ar dori să joace la turneul de la Miami, programat între 19 şi 31 martie, însă o decizie va lua în următoarele zile. Ea a mărturiist că în perioada în c are a fost suspendată nu s-a uitat la meciurile de tenis.

În perioada aceasta vă spun sincer că nu m-am uitat foarte mult la tenis pentru că era cumva o suferință să mă uit și să știu că nu am voie să joc. Dar nivelul pot să spun este destul de ridicat.

Vezi și: Ar fi lovitura anului! Simona Halep, anunț despre viitorul antrenor: ”Nu va fi ușor”

Cel puțin în top 10, fetele au o putere extraordinară și joacă un tenis bun. Știu și eu cum e să fii în top 10, tot timpul ești pregătit. Așa că va fi greu și o mare provocare pentru mine să mă apropii de top 10„, a adăugat Simona Halep.