Cuvântul-cheie pentru a fi tratat bine în Franța: Importanța lui „bonjour”

de: Ozana Mazilu
30 07. 2024

Dacă există un singur lucru pe care parizienii doresc ca turiștii să-l știe înainte de a descinde în orașul lor pentru Jocurile Olimpice, acesta este un simplu cuvânt format din șapte litere: „Bonjour”. Știind cum să spui „bună ziua” în franceză poate părea o banalitate, dar experții spun că este pasul esențial dacă vrei să faci o impresie bună.

Elisabeth Guenette, o fostă expatriată americană care a trăit în Franța, subliniază importanța acestui cuvânt.

„Dacă mergi în Franța și nu îți începi toate interacțiunile cu ‘bonjour’, s-ar putea să ai parte de o mică neplăcere”, spune Guenette, care împărtășește regulat sfaturi despre limbă și cultură cu cei peste 150.000 de urmăritori ai săi pe rețelele sociale.

Această regulă se aplică indiferent dacă te înregistrezi la un hotel, cumperi o baghetă sau faci o rezervare la restaurant. Contesa Marie de Tilly, o antrenoare de etichetă franceză, explică: „Dacă nu spui ‘bonjour’, personalul restaurantului nu se va strădui prea mult să-ți găsească o masă. Este cheia”.

Diferențe culturale esențiale

În Franța, a spune „bonjour” atunci când intri într-un magazin, chiar dacă doar te uiți la suveniruri, este esențial.

„Aceasta este o diferență față de cultura americană”, spune Guenette.

În Franța, „în orice magazin unde intri și poți vedea oamenii care lucrează acolo, trebuie să îi saluți”.

Diferențele culturale nu se opresc aici. La fel de important cum este să știi să spui „bună ziua” pentru a începe cu dreptul, este să știi să spui „la revedere”. Cuvântul este „au revoir”, dar poți folosi și „bonne journée” (o zi bună) sau „bonne soirée” (o seară bună), dacă este seară.

Câteva cuvinte în franceză pot face minuni, spune Guenette.

„Să știi puțin franceză pentru a începe conversațiile arată că respecți cultura lor”. Trei cuvinte pe care le sugerează: „Parlez-vous anglais?” (Vorbiți engleză?).

Marie de Tilly încurajează încercarea de a vorbi în franceză, chiar dacă poți face greșeli: „Este la fel ca atunci când merg în SUA… pot încerca să vorbesc engleză”, spune ea.

Maniera la masă și alte sfaturi

Într-o țară renumită pentru bucătăria sa, „mesele sunt sacre”, spune Guenette. În Franța, să îți iei timp pentru a savura masa este esențial

„Mesele sunt un moment prețios și necesită timp”, explică ea.

Servirea la restaurant diferă și ea.

„Chelnerul nu va veni regulat la masa ta pentru a întreba cum este totul. Trebuie să faci contact vizual sau să semnalizezi că vrei să vină la tine”, spune Guenette.

Cultura bacșișului în Franța reflectă această abordare: bacșișurile sunt apreciate, dar nu sunt de așteptat.

În timpul Jocurilor Olimpice, obținerea unei rezervări la un restaurant va fi probabil mai complicată. Marie de Tilly recomandă să faci rezervări în avans dacă ai un restaurant sau un bar specific în minte. De asemenea, reține că serviciul de cină în Franța începe de obicei după ora 19:00.

Dacă vrei să te integrezi mai bine, evită să mănânci pe fugă și păstrează volumul conversației redus.

„În Franța, volumul conversației este mai scăzut”, spune Guenette.

Pentru o experiență autentică, Guenette recomandă să te bucuri de o masă la una dintre cafenelele iconice de pe trotuar din Paris.

„Chiar dacă nu ai prea mult timp, ia-ți o oră pentru că aceasta este adevărata experiență franceză”, spune ea.