Cum s-a format ciclonul Ashley și de ce România a devenit o „țintă” a fenomenelor meteo extreme

de: Iulian Ioncea
27 09. 2024

Ciclonul Ashley a atras atenția publicului din Europa de Est, în special din România, din cauza impactului sever pe care l-a avut asupra vremii. Deși cicloni similari au mai afectat regiunea în trecut, Ashley a fost remarcabil prin intensitatea și durata sa.

Vânturile puternice, ploile torențiale și fenomenele extreme au provocat daune semnificative în mai multe zone, inclusiv inundații și perturbări ale infrastructurii. Dar cum s-a format acest ciclon și de ce România este tot mai expusă unor astfel de fenomene meteorologice?

Ciclonul Ashley a luat naștere în urma unui proces complex de interacțiune între masele de aer cald și rece din zona Atlanticului. Condițiile favorabile pentru dezvoltarea unui ciclon includ temperaturile mari la suprafața oceanului și diverși factori atmosferici, cum ar fi vorticitatea, umiditatea ridicată și divergența la nivelul troposferei.

În cazul lui Ashley, aceste condiții s-au întâlnit într-un moment critic, când o masă de aer cald și umed din sudul Mediteranei a interacționat cu o masă de aer rece din nord-vestul Europei.

Acest tip de interacțiune duce la formarea unui centru de joasă presiune, iar pe măsură ce diferențele de temperatură între cele două mase de aer se intensifică, vânturile și ploile devin tot mai puternice. Ashley s-a format astfel într-o zonă cu o activitate atmosferică intensă, pe un fond de schimbări climatice ce favorizează apariția fenomenelor extreme mai frecvente și mai severe.

România, lovită de ciclon?

România a fost în ultimii ani expusă tot mai des la fenomene meteorologice extreme, inclusiv furtuni violente, valuri de căldură, inundații și chiar tornade. Această tendință este legată de mai mulți factori, atât globali, cât și locali.

Pe de o parte, schimbările climatice globale duc la o încălzire accelerată a atmosferei, care intensifică procesele meteorologice. Acest lucru se manifestă prin fenomene mai extreme și mai frecvente, pe măsură ce ciclurile naturale ale climei devin mai haotice.

Un alt factor care contribuie la vulnerabilitatea României în fața fenomenelor extreme este poziția sa geografică. Aflată la intersecția dintre diferite zone climatice – mediteraneană, continentală și atlantică – țara noastră este expusă la influențe meteorologice diverse.

Ciclonii mediteraneeni, de exemplu, pot aduce cantități masive de precipitații în sudul și estul țării, în timp ce masele de aer rece din nord pot declanșa fenomene de instabilitate atmosferică.

În plus, suprafața României, care include munți, dealuri și câmpii, contribuie și ea la diversitatea fenomenelor meteo. Munții Carpați acționează adesea ca o barieră care poate intensifica vânturile și ploile atunci când cicloni precum Ashley ajung în această zonă. Din această cauză, anumite regiuni sunt mai vulnerabile la inundații și alunecări de teren.

Meteorologii se contrazic între ei

Dacă până zilele trecute meteorologii anunțau că România va fi cu siguranță lovită de ciclonul Ashley în weekend, iată că acum Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, anunță că ploile și scăderile de temperatură nu ar avea legătură cu acest fenomen meteo.

„Numele Ashley este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă. Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley. Pe lângă precipitații importante cantitativ, așteptăm în aceste zile și intensificări ale vântului. Este posibil ca acesta să fie în deosebi în partea de est și de sud a teritoriului și combinat desigur cu ploile intense, vor face ca manifestările de vreme să fie cu atât mai severe”, a spus Florinela Georgescu.