26 sept. 2024 | 19:19

Detalii noi de la ANM despre ciclonul Ashley. S-a actualizat prognoza meteo, masă de aer foarte rece în România: “Posibil să emitem cod roșu de furtuni”

Vremea Meteo
Detalii noi de la ANM despre ciclonul Ashley. S-a actualizat prognoza meteo, masă de aer foarte rece în România: “Posibil să emitem cod roșu de furtuni”
Detalii noi de la ANM despre ciclonul Ashley

Elena Mateescu, șefa ANM, a oferit noi informații despre ciclonul Ashley și impactul acestuia asupra României. Temperaturile extreme și ploile torențiale vor marca o schimbare radicală a vremii, existând posibilitatea emiterii unui cod roșu de furtuni în anumite zone ale țării.

Vreme caldă urmată de o răcire bruscă

Conform declarațiilor făcute de Elena Mateescu la Antena 3 CNN, România se va confrunta cu o schimbare dramatică a vremii în următoarele zile.

În timp ce vineri, 27 septembrie, se vor înregistra temperaturi de până la 34 de grade Celsius în sudul țării, situația se va modifica semnificativ începând de duminică, 29 septembrie, când o masă de aer rece va intra în România.

”De la 34 de grade, practic vom avea o prăbușire a regimului de temperaturi, ajungând la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice și posibil doar 22 de grade în sud-estul țării”, a explicat șefa ANM.

Această schimbare bruscă între masele de aer foarte calde și cele reci va genera fenomene meteorologice extreme. Elena Mateescu a avertizat că această situație necesită o atenție deosebită, existând riscul apariției unor furtuni severe.

Ciclonul Ashley și intensificarea instabilității atmosferice

Ciclonul Ashley, care își are originea în zona Mediteranei, va aduce instabilitate atmosferică puternică în vestul și nord-vestul României, inclusiv în Banat, Crișana, Maramureș și vestul Transilvaniei.

Elena Mateescu a menționat că echipa de la Centrul Național de Prognoză se pregătește să emită coduri galbene și portocalii de avertizare pentru aceste regiuni, unde se așteaptă precipitații de 30-40 l/mp.

De asemenea, prognoza arată că, începând de duminică și până luni, se vor înregistra cantități de apă semnificative în mai multe zone din țară.

Cele mai afectate regiuni vor fi Oltenia, Muntenia, Carpații Meridionali și de Curbură, unde cantitățile de precipitații ar putea depăși 90 l/mp.

Citește și Când scăpăm de ciclonul Ashley. ANM a făcut anunțul despre furtunile puternice din România, Dunărea ar putea inunda Autostrada Soarelui!

Posibil cod roșu pentru furtuni

Șefa ANM a subliniat că situația meteorologică se va actualiza constant în funcție de noile date primite. Dacă precipitațiile vor acumula peste 100 l/mp pe secvențe scurte de timp, există posibilitatea emiterii unui cod roșu de furtuni, avertizare care ar putea afecta zone extinse din Oltenia, Muntenia și Carpații Meridionali.

”Vom interveni în funcție de ultimele informații și, dacă va exista o probabilitate foarte mare de a avea astfel de cantități de precipitații, vom emite cod roșu de tip nowcasting sau un cod roșu generalizat”, a adăugat Elena Mateescu.

Astfel, românii trebuie să fie pregătiți pentru schimbări bruște ale vremii, iar autoritățile rămân vigilente pentru a lua măsurile necesare în fața fenomenelor extreme.

Citește și Zonele din România cele mai afectate de ciclonul Ashley. Unde va lovi furtuna. Capitala, în nucleul uraganului!

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Vești rele de la ANM. Când se schimbă vremea radical
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
N-ai voie să înregistrezi cu telefonul. Se consideră infracțiune. Închisoare 2 ani
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro