Cum recuperezi talonul la mașină după ce ți l-a luat Poliția. Ce se întâmplă cu certificatul de înmatriculare, procedura completă

de: Alexandru Puiu
05 12. 2024

Atunci când mașina ta prezintă deficiențe periculoase sau nu este dotată corespunzător, Poliția poate dispune reținerea certificatului de înmatriculare, cunoscut și ca talon auto. Pentru a recupera acest document important, trebuie să urmezi câțiva pași obligatorii, care implică vizite atât la Registrul Auto Român (RAR), cât și la secția de poliție care a dispus măsura. Întregul proces este esențial pentru a demonstra că deficiențele au fost remediate și că autovehiculul poate fi pus din nou în circulație în condiții de siguranță.

Cum recuperezi talonul auto reținut de Poliție

Conform Art. 112, pct. 4 din Legea 195/2002, certificatul de înmatriculare și, în anumite cazuri, plăcuțele de înmatriculare, se restituie proprietarului sau utilizatorului vehiculului de către poliția rutieră, după ce acesta prezintă dovada încetării motivului pentru care documentul a fost reținut. Așadar, șoferii care vor să-și recupereze talonul auto trebuie să demonstreze că problema tehnică pentru care a fost reținut a fost rezolvată sau că documentele necesare pentru a putea circula regulamentar au fost obținute.

După remedierea problemei, trebuie să te prezinți la secția de Poliție Rutieră cu următoarele documente:

  • Cartea de identitate;
  • Dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare;
  • Actele care demonstrează remedierea problemei (avizul RAR);
  • Chitanța care demonstrează că ai achitat sancțiunea primită.

După verificarea documentelor, poliția îți va returna certificatul de înmatriculare și, dacă este cazul, plăcuțele de înmatriculare. Este important să urmezi această procedură corect pentru a te asigura că vehiculul tău poate fi din nou folosit în deplină legalitate.

Acte necesare pentru verificarea mașinii la RAR

Dacă talonul auto a fost reținut din cauza ITP-ului expirat sau pentru deficiențe tehnice grave, acesta nu poate fi recuperat decât după ce vehiculul este supus unei verificări tehnice amănunțite la RAR. Această verificare are scopul de a asigura că vehiculul este sigur pentru a circula pe drumurile publice și că toate deficiențele au fost remediate corespunzător.

Pentru a putea efectua verificarea la RAR, ai nevoie de următoarele documente:

  • Cartea de Identitate a Vehiculului;
  • Dovada reținerii certificatului de înmatriculare (sau o declarație notarială în cazul pierderii acesteia);
  • Raportul cu constatările efectuate în timpul controlului tehnic în trafic (dacă este cazul);
  • Cererea de activitate RAR, completată și semnată pe propria răspundere;
  • Documentul de identitate al persoanei care solicită activitatea.

După ce vehiculul trece de verificarea tehnică la RAR și toate deficiențele au fost rezolvate, șoferul va primi un aviz care atestă acest lucru. Cu acest aviz, va trebui să te prezinți la secția de poliție care a dispus reținerea talonului pentru a finaliza procedura de recuperare a documentului.

De unde ridici talonul auto reținut

După ce mașina a trecut verificarea tehnică la RAR, șoferul primește o dovadă a efectuării verificării, dar nu și talonul auto. Pentru a recupera certificatul de înmatriculare, trebuie să te prezinți la secția de Poliție Rutieră care a dispus reținerea acestuia, împreună cu toate documentele care atestă că vehiculul este acum în conformitate cu cerințele legale.

Este important de reținut că, în cazul în care certificatul de înmatriculare a fost reținut pentru lipsa ITP-ului, verificarea efectuată la RAR este similară cu cea realizată pentru orice altă inspecție tehnică. Dacă deficiențele tehnice au fost cele care au dus la reținerea talonului, verificarea va viza doar remedierea acestor deficiențe, dar pot fi identificate și alte neconformități în timpul inspecției.

În concluzie, recuperarea talonului auto după ce a fost reținut de Poliție implică o serie de pași obligatorii, care includ remedierea deficiențelor, efectuarea unei verificări tehnice la RAR și prezentarea tuturor documentelor la secția de poliție. Este important să urmezi această procedură pentru a asigura siguranța vehiculului și pentru a te conforma cerințelor legale, evitând astfel orice sancțiune suplimentară.