Cum faci un cocktail cu bourbon whiskey, cocos, zmeură și ”un strop” de cacao – Cocoa Goodness cu Angostura Cocoa Bitters

de: Alexandru Puiu
26 09. 2024

Puține cocktailuri clasice sunt la fel de versatile și capabile să genereze inspirație pentru rețete noi precum tradiționalul Old Fashioned. Acesta este și motivul pentru care îl găsești nu doar servit în baruri într-o multitudine de interpretări și prezentări, dar și sub forma unor rețete care, cel puțin la prima vedere, par destul de îndepărtate de varianta ”de manual”.

Cocoa Goodness, o rețetă creată de Elliott Clark (@ApartamentBartender), a ajuns online pentru a celebra lansarea celui al treilea bitter din istoria de 200 de ani a House of Angostura din Trinidad Tobago. Este vorba de Cocoa Bitters sau bitter de cacao, o sticlă perfectă pentru a-ți aduce complexitatea boabelor de cacao în rețetele tale favorite, clasice, moderne sau post-moderne. În cazul Cocoa Goodness, vorbim de un fel de Old Fashioned cu aceeași bază de bourbon whiskey pe care o iubim cu toții, la care se adaugă lichior de cocos și sirop de zmeură, în timp ce complexitatea este amplificată de Cocoa Bitters.

Angostura Cocoa Bitters

Istoria din spatele Angostura Cocoa Bitters și House of Angostura

Istoria din spatele Angostura Cocoa Bitters începe în 1824, când Dr. Johann Siegert, medic german, a creat renumitul Angostura Bitters în orașul Angostura (azi Ciudad Bolívar, Venezuela), inițial pentru tratarea problemelor digestive ale soldaților venezueleni. De-a lungul anilor, produsul a căpătat notorietate în întreaga lume, devenind un ingredient esențial în prepararea cocktailurilor. În anii 1870, familia Siegert s-a mutat în Trinidad și Tobago, unde a fondat House of Angostura, continuând să producă bitters după rețeta originală secretă.

În 2020, House of Angostura a lansat Angostura Cocoa Bitters, un produs care aduce un omagiu patrimoniului companiei și exploatează aromele unice ale boabelor de cacao cultivate în Trinidad și Tobago. Această lansare a marcat o evoluție importantă pentru companie, fiind pentru prima dată când bitters-ul tradițional a fost îmbogățit cu cacao pură din Trinidad, oferind o aromă bogată și intensă. Cocoa Bitters combină tradiția Angostura cu inovația, oferind o nouă experiență gustativă pentru iubitorii de cocktailuri din întreaga lume.

Angostura Cocoa Bitters reflectă nu doar o moștenire de aproape două secole, ci și angajamentul companiei de a experimenta și de a inova continuu. Cu o bază de cacao de calitate superioară din Trinidad și Tobago, produsul adaugă o dimensiune unică portofoliului Angostura, consolidând poziția brandului ca lider în industria băuturilor rafinate.

Cum faci Cocoa Goodness

”Spirit, sugar, bitters”, este rețeta clasică de Old Fashioned, unde ”spirit” face de obicei referire la un Bourbon Whiskey american sau la un Rye Whiskey, la care se adaugă un îndulcitor (cub de zahăr sau sirop) și câte picături de bitters. În mod tradițional, vorbim de Angostura Bitters. Cocoa Goodness folosește ca îndulcitor un mix de sirop de zmeură și lichior de cocos, ambele în cantități infime de doar 7,5ml fiecare, mai puțin de două lingurițe.

Cocoa Goodness

60ml Bourbon Whiskey, recomand Woodford Reserve

7,5ml Lichior de Cocos, recomand Cazcabel Coconut

7,5ml Sirop de zmeură, recomand Monin Raspberry

3ds Angostura Cocoa Bitters

Metodă: Se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață timp de 15 – 20 secunde. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață. Se decorează cu portocală și, dacă ai, o zmeură.

Notă:Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash” sau ”ds”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.