Cum a fost umilită Aryna Sabalenka de ucraineni după succesul de la Australian Open. Imaginea a făcut înconjurul lumii

de: Beatrice Dumitru
29 01. 2024

Bielorusa Aryna Sabalenka a câștigat Australian Open pentru al doilea an la rând și a devenit prima jucătoare de la Serena Williams încoace cu două finale succesive la Melbourne. După triumful de la Antipozi, ea a fost luată la țintă de ucrainieni, care au realizat o imagine foare urâtă cu aceasta.

Gestul urât al ucrainienilor față de Aryna Sabalenka

Aryna Sabalenka a făcut un turneu incredibil la Australian Open. Ea a cucerit trofeul fără să piardă vreun set, performanță reușită de-a lungul timpului și de Lindsey Davenport (2000), Maria Șarapova (2008), Serena Williams (2017) și Ashleigh Barty . Dar triumful jucătoarei din Belarus nu a fost pe placul ucrainenilr, care au luat-o la țintă imediat după finală.

Jucătoarea de 25 de ani a fost acuzată că ar refuza să se dezică de regimul Lukașenko, unul fidel lui Vladimir Putin, cel care a declanșat războiul în Ucraina. Iar ucrainienii au reacționat după finala de la Australian Open și au publicat un desen odios cu Aryna Sabalenka.

UkrBall, o comunitate cu peste 200.000 de urmăritori pe Facebook, fondată de fani de-ai lui Dinamo Kiev în 2012, a prezentat o fotografie, în care Aryna Sabalenka apare cu un cap de porc și cu mâinile pline de sânge.


Aryna Sabalenka, despre războiul din Rusia

Anul trecut, în timpul turneului Roland Garros, Aryna Sabalenka a vorbit despre implicarea Belarusului în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Ea a subliniat că nu sprijină acest conflict sângeros.

Am spus-o de multe ori: nu sprijin războiul! Nu vreau ca țara mea să fie implicată într-un război. Sunt doar o jucătoare de tenis în vârstă de 25 de ani, una care nu vrea să fie implicată în chestiuni politice”, declara Aryna Sabalenka, în 2023.

Citește și: A fugit de război în România și acum scrie istorie la Australian Open. Revolta unei jucătoare: ”Promovați o țară criminală”

Întrebată la acel moment dacă este de partea lui Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus, tenismena răspundea: ”E o întrebare dificilă. Nu sprijin războiul, așa că în acest moment nu îl sprijin nici pe Lukașenko”.

Promisiune onorată pentru tatăl său

Trofeul cucerit la Australian Open în fața chinezoaicei Zheng are o semnificație aparte pentru Aryna Sabalenka, deoarece și-a indeplinit o promisiune făcută tatălui său înainte ca acesta să se stingă, în 2019.

Sportiva a dezvăluit în serialul ”Break Point“ de pe Netflix că i-a spus părintelui său că va cuceri două trofee majore înainte de împlinirea vârstei de 26 de ani. Și acest lucru s-a întâmplat după victoriile de la Melbourne, în 2023 și 2024. Dacă ar fi pierdut finala cu Zheng, Aryna Sabalenka nu se mai putea ține de cuvânt, deoarece va împlini 26 de ani pe 5 mai, înainte de următorul Grand Slam, cel de la French Open.

”Să-mi respect promisiunea fost foarte important pentru mine, a fost visul meu, dar încă sunt multe multe obiective pe care vreau să le ating. Tatăl meu a fost cea mai mare motivație a mea, a fost totul pentru mine, dar acum o am pe mama, sora și bunicile, trebuie să mă gândesc la ele.

Citește și: Aryna Sabalaneka a rupt racheta și și-a înjurat oamenii din staff. „I-am concediat”. Momente nemaivăzute la US Open – VIDEO

Simt că tatăl meu e mereu alături de mine, sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce a făcut pentru mine. Fără el, n-aș fi fost acum aici“, a spus Sabalenka, potrivit Eurosport.

După Australian Open, Aryna Sabalenka își menține locul secund în clasamentul WTA. Lider rămâne poloneza Iga Swiatek.