Comoara găsită de doi români cu detectorul de metale. Cât de importantă este descoperirea, de fapt

de: Iulia Kelt
19 02. 2024

Directorul Servicii Publice Locale Rovinari, Viorel Vilău, și prietenul său, Vasilică Ivașcu, au avut parte de o aventură de neuitat în natură, în data de 11 februarie 2024. Cei doi au găsit o adevărată comoară.

Ceea ce părea a fi o simplă plimbare într-o pădure din nordul județului Gorj s-a transformat într-o descoperire remarcabilă: un tezaur monetar ce datează de secole întregi.

Cum a început totul

După o săptămână agitată la serviciu, cei doi prieteni au decis să petreacă o zi relaxantă în mijlocul naturii. La orele 14:00, au pornit într-o plimbare prin pădure, dorind să se bucure de liniștea și frumusețea peisajului natural.

Vezi și: Senzaționala poveste a comorii de la Căpâlna. Cum „a făcut picioare” tezaurul dacic [VIDEO]

Cu toate că au început să se apropie de finalul zilei, o surpriză de proporții s-a produs în jurul orei 16:00, când au descoperit un colț liniștit al pădurii, în care au găsit un tezaur monetar impresionant.

Tezaurul consta în nu mai puțin de 43 de tetradrahme de tip Thasos și 31 de denari republicani, ascunse sub frunzele pădurii.

Conștienți de valoarea istorică și culturală a descoperirii lor, Viorel Vilău și Vasilică Ivașcu au luat decizia responsabilă de a preda aceste monede valoroase către Direcția pentru Cultură Gorj.

Tezaurul monetar descoperit de cei doi români

Vezi și: Comoara uriașă descoperită în România. Ce valoare are tezaurul

Comoara care face conexiunea dintre prezent și trecut

„Este o poveste despre conexiunea noastră cu istoria, despre frumusețea simplă a naturii și despre bucuria unui moment în care timpul pare să se oprească.

O duminică memorabilă, în care am adăugat nu doar amintiri frumoase, ci și o mică bucată din trecutul nostru colectiv în patrimoniul județului”, a mărturisit Viorel Vilău, într-un interviu pentru Radio Infinit.

Această descoperire se dovedește a fi de o importanță extraordinară pentru județul Gorj, fiind poate cea mai semnificativă din ultimul deceniu.

Vezi și: Românul care a descoperit zeci de comori și obiecte de tezaur. Cea mai veche are 6.000 de ani