22 ian. 2021 | 12:37

Comoara uriașă descoperită în România. Ce valoare are tezaurul

Știri generale
Comoara uriașă descoperită în România. Ce valoare are tezaurul
Descoperirea de la Sălaj, vechi de sute de ani

De-a lungul anilor au existat o sumedenie de situri arheologice descoperite pe teritoriul României. De la artefacte vechi de pe vremea dacilor, și până la diferite monede, toate au devenit un adevărat tezaur. Un astfel de sit a fost descoperit, recent, cunoscut sub numele de tezaurul de la Sălaj. Descoperirea este foarte importantă, odată prin valoare, dar și prin vechimea celor descoperite aici.

Tezaurul de la Sălaj, descoperit de un amator

În afară de specialiștii în arheologie, mai există și amatorii, pasionații de istorie și, implicit, arheologie. Un astfel de pasionat, pe numele lui Cristian Marincaș, în căutările sale febrile de vestigii istorice, a descoperit în zona Sălaj, un adevărat tezaur de câteva sute de ani. Deși puține la număr, vestigiile descoperite de pasionatul Cristian Marincaș, au o valoare inestimabilă, atât arheologică, cât și financiară, dacă putem spune așa.

Cristian Marincaș, în zona satului Sântă Măria, comuna Sânmihaiu Almașului, județul Sălaj, a descoperit 6 de monede de secol XVI. Tezaurul de la Sălaja fost anunțat specialiștilor din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău. Ulterior arhehologii muzeului, în aceeași zonă, au mai descoperit alte 30 de monede datate din aceeași perioadă. Concluzia a fost că cele 6 descoperite de Marincaș și celelalte 30 făceau parte din același lot arheologic.

Tezaur plin de istorie

După datarea cu carbon a descoperirilor, specialiștii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, au certificat vechimea celor 36 de monede. Conform acestora monedele sunt vechi de aproximativ 500 de ani, din perioada 1551-1599. Valoarea acestor monede, tezaurul de la Sălaj, conform specialiștilor, ar fi fost de aproximativ 314 dinari. Vechimea, în cazul de-acum celebrului tezaur de la Sălaj, aparține Transilvaniei secolului al XVI-lea,

”În Transilvania secolului al XVI-lea, valoarea produselor şi a serviciilor era exprimată în dinari. Tezaurul de la Sântă Măria avea în epocă o valoare de 314 dinari, adică puţin peste trei taleri (un groş emis în sistem polonez, era echivalentul a trei dinari).

Această sumă putea reprezenta remuneraţia unui mercenar pedestru (infanterist), care era plătit cu trei taleri pe lună. De asemenea, suma aceasta putea fi rodul unei tranzacţii, pierdută mai apoi în condiţii asupra cărora nu ne putem pronunţa cu exactitate, de vreun localnic sau negustor”, se precizează într-un comunicat de presă al Muzeul din Zalău.

Cu suma vremii de atunci, cu314 dinari un om ar fi putut cumpăra zece miei, nouă purcei, gâște și găini, spun evaluatorii tezaurului de la Sălaj. Specialiștii spun că zona ar mai avea și alte astfel de artefacte ascunse sub pământ. Dar multe dintre ele nu au fost descoperite încă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Simona Halep, anunț trist de Crăciun. Decizie dificilă pentru româncă
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro