Cercetătorii susțin că mult mai multe animale, inclusiv insecte, ar putea avea conștiință

de: Ozana Mazilu
29 04. 2024

Un grup de experți în cogniție animală argumentează că acest concept de conștiință în regnul animal ar putea fi mult mai răspândită decât s-a presupus în trecut.

Animalele simt durere emoțională

Conform unei declarații recente, ei susțin că tot felul de animale – de la pești la insecte – ar putea fi simțitoare, iar acest lucru ar trebui să influențeze modul în care tratăm aceste animale în viitor.

Studii anterioare au sugerat că alte animale ar putea avea vieți interioare complexe. Un exemplu cheie sunt caracatițele: cercetările demonstrează că acestea sunt extrem de inteligente, capabile să rezolve probleme avansate și sugerează că pot simți durere fizică și emoțională – toate acestea putând fi considerate dovezi ale conștiinței lor.

În timp ce ciorile, câinii, șoarecii și elefanții au fost cunoscuți pentru comportamente care ar putea indica faptul că sunt ființe simțitoare, chiar și diverse creaturi ciudate, inclusiv albinele și muștele, sunt investigate ca potențiali purtători de conștiință.

Aproape 40 de cercetători au semnat Declarația de la New York despre Conștiința Animală – o proclamație cu privire la extinderea simțirii animalelor, prezentată la o conferință la Universitatea din New York, recent.

Declarația de la New York despre conștiința animală

Deși declarația recunoaște că „există multă incertitudine”, afirmă și că „există un sprijin științific puternic pentru atribuiri de experiențe conștiente altor mamifere și păsări”.

Cu toate astea, alți cercetători sunt mai sceptici și susțin că ceea ce am descoperit până acum nu este neapărat indicativ pentru conștiință. Dar semnatarii speră că declarația lor va stârni mai multă cercetare în domeniul conștiinței animalelor, oferind mai multă claritate asupra subiectului și, de asemenea, o reevaluare a bunăstării animalelor în elaborarea legilor.

„Când există o posibilitate reală de experiență conștientă la un animal, este lipsit de responsabilitate să ignorăm această posibilitate în deciziile care afectează acel animal”, se arată în declarație.

„Ar trebui să luăm în considerare riscurile de bunăstare și să folosim dovezi pentru a informa răspunsurile noastre la aceste riscuri”.

Protejarea animalelor este o responsabilitate morală și etică pe care oamenii o au față de toate ființele vii. Aceasta implică adoptarea unor politici și legi care să promoveze bunăstarea și siguranța animalelor, precum și educarea publicului cu privire la tratamentul corect și respectuos al acestora. Este crucial să ne asigurăm că animalele sunt tratate cu compasiune și că sunt protejate împotriva abuzului, neglijenței și exploatării.

Acest lucru poate include promovarea adoptării animalelor de la adăposturi, interzicerea practicilor inumane în industria agricolă și cosmetică, și conservarea habitatelor naturale pentru a asigura supraviețuirea speciilor sălbatice. Prin luarea în considerare a nevoilor și drepturilor animalelor în procesul de luare a deciziilor și prin acțiuni concrete de protejare a lor, putem contribui la un viitor mai bun și mai echilibrat pentru întreaga planetă.