24 apr. 2024 | 13:28

Insectele din grădină pe care nu trebuie să le omori. Sunt aur pentru culturi, puțini știu asta

Diverse
Insectele din grădină pe care nu trebuie să le omori. Sunt aur pentru culturi, puțini știu asta
Foto: Profimedia

Cu toate că depunem eforturi mari pentru a ține „musafirii” nepoftiți departe de florile din curte, sunt unele care au un rol important de dezoltarea armonioasă a plantelor. Află, din rândurile de mai jos, care sunt insectele din grădină pe care nu trebuie să le omori.

Unele insecte au efecte benefice în grădină

Nu este niciun secret că multe specii de insecte sunt dăunătoare pentru culturi, însă există unele care sunt considerate de grădinarii de experiență „aur” pentru plante, prezența lor jucând un rol important în dezvoltarea armonioasă a acestora.

În medie, în orice grădină trăiesc mii de insecte, dar s-ar putea să fii surprins să afli că doar aproximativ o zecime dintre acestea sunt dăunătoare. De fapt, majoritatea sunt fie benefice, fie inofensive.

Cele trei categorii principale

Insectele benefice, deci cele pe care nu ar trebui să le omorâm când le întâlnim, se împart în trei categorii principale:

  1. Polenizatori: depindem de aceste insecte – albine, fluturi, muște și molii – pentru a poleniza florile grădinii noastre.
  2. Prădători: Aceste insecte elimină dăunătorii mâncându-i. Gărgărițele și călugărițele se încadrează în această categorie.
  3. Parazitizatori: Ca și prădătorii, parazitatorii pradă și alte insecte, dar într-un mod ușor diferit. Își depun ouăle pe sau în insectele rele, iar când ouăle eclozează, larvele se hrănesc cu insectele gazdă. Viespile parazite sunt membrii principali ai acestei categorii.

Te-ar putea interesa și: Planta din bucătărie care te scapă imediat de muște în sezonul cald. E o adevărată armă împotriva insectelor

Insectele din grădină pe care nu trebuie să le omori. Sunt aur pentru culturi, puțini știu asta

Foto: Profimedia

Aliați neașteptați pentru plante frumos dezvoltate

În ciuda numelui și aspectului lor încântător, gărgărițele sunt prădători feroce. Înainte de a-și obține culorile roșii strălucitoare, își încep viața ca larve, mergând în jurul plantelor și hrănindu-se cu afide. Știați că o larvă de gărgăriță poate consuma până la 40 de afide pe oră?

O călugăriță, denumită și mantis religiosa, ajută la controlarea numărului de lăcuste din grădini. Acești prădători vor vâna, de asemenea, multe alte insecte dăunătoare care afectează grădinile, inclusiv molii, gândaci și muște. Trebuie precizat că vor mânca și alte insecte benefice, cum ar fi fluturii sau albinele.

Puțini ar crede că din categoria insectelor din grădină cu acțiune benefică asupra culturilor fac parte și păianjenii. Ei consumă numeroase insecte vii, fiind eficienți la ținerea sub control a dăunătorilor.

Te-ar putea interesa și: Insectele mici, mai periculoase decât rechinii sau leii. Omoară sute de mii de oameni anual, anunțul OMS

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Minunea românească. Construcția care îi uimește pe toți. Lucrările sunt în toi
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro