Celebrul caz al fraților Menendez, acuzați de dubla crimă a părinților lor, după care s-a realizat și serialul „Monștrii” de pe Netflix, urmează să fie rejudecat

de: Cojocaru Cristian
04 10. 2024
O fotografie reală din 1989 cu frații Menendez, autorii dublei crime care a inspirat serialul Monștrii de pe Netflix.

Cazul fraților Menendez, Erik și Lyle, condamnați pentru uciderea părinților lor în Beverly Hills în 1989, va fi revizuit după mai bine de trei decenii. Cei doi au fost condamnați pe viață în 1996, fiind acuzați că au comis crimele pentru a moșteni averea tatălui lor.

Recent, însă, au apărut noi dovezi, inclusiv o scrisoare din 1988 în care Erik Menendez face aluzii la abuzurile suferite din partea tatălui lor. Procurorul districtului Los Angeles, George Gascon, a declarat că există o „obligație morală și etică” de a revizui cazul în lumina acestor noi informații, scrie BBC.

Cazul Menendez: O poveste intens mediatizată

Am relatat anterior despre cazul fraților Menendez, un subiect fascinant și tragic, ce a captat atenția publicului datorită naturii șocante a crimelor și acuzațiilor de abuz sexual pe care aceștia le-au adus împotriva tatălui lor, Jose Menendez. Acuzațiile de abuz, care au fost expuse la primul proces, au dus la o jurizare divizată, însă au fost aproape complet ignorate la al doilea proces, când frații au fost condamnați la închisoare pe viață fără posibilitatea eliberării condiționate. Stilul lor de viață extravagant și cheltuielile pe articole de lux, precum ceasuri Rolex și mașini scumpe, au fost folosite de procurori pentru a susține că cei doi au comis crimele din lăcomie.

În acest an, cazul a fost readus în atenția publicului printr-un serial documentar de succes pe Netflix, intitulat Monștrii: Povestea fraților Menendez. Acest serial a generat numeroase controverse, atrăgând atât laude, cât și critici pentru felul în care a ilustrat evenimentele și acuzațiile. Documentarul a reaprins dezbaterea cu privire la motivele reale din spatele crimelor și la posibilele abuzuri suferite de frați, provocând o reacție puternică din partea publicului și a familiei implicate.

Frații Menendez în timpul procesului pentru crimă. (Foto: Getty Images)

Noi dovezi și interesul public reînnoit

Serialul Netflix, Monștrii: Povestea fraților Menendez, lansat în septembrie, a readus acest caz în atenția publicului. Narațiunea din serial a ridicat întrebări cu privire la justiția făcută în cazul lor și a provocat un val de interes reînnoit. Printre noile dovezi prezentate de frați se numără o scrisoare din 1988, trimisă de Erik Menendez vărului său, care sugerează că tatăl lor îl abuzase sexual.

Procurorul George Gascon a declarat că este nevoie de o reevaluare a acestui caz, dar a subliniat că, în acest moment, nu se pune problema de a afirma dacă informațiile sunt credibile sau nu. Totuși, el a subliniat că există o datorie morală de a analiza noile dovezi.

Un alt element care a stârnit controverse este implicarea unor personalități publice, cum ar fi Kim Kardashian, care a oferit sprijin fraților Menendez, declarând că aceștia „nu sunt monștri” și că sunt „bărbați amabili, inteligenți și cinstiți”.

Portretul real al familiei Menendez, subiectul serialului Monștrii de pe Netflix. (fratii meFoto: Netflix)

Ce urmează?

O audiere este programată pentru 26 noiembrie, iar o eventuală rejudecare a cazului ar putea aduce frații Menendez din nou în prim-planul sistemului de justiție. Cu toate că serialul Netflix a atras atenția asupra acestui caz, dezvăluirile recente ar putea schimba percepția publicului și, posibil, soarta fraților.

Indiferent de rezultatul procesului de revizuire, cazul Menendez continuă să fie unul dintre cele mai cunoscute și controversate cazuri de crimă din istoria recentă a Statelor Unite.