Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile, conform ultimelor cercetări

de: Cojocaru Cristian
12 05. 2024
Când Piciorul de Elefant s-a format inițial, doar cinci minute petrecute u el puteau cauza moartea. În această fotografie făcută la 10 ani mai târziu, radiațiile erau încă atât de intense încât au afectat filmul din aparatul de fotografiat.

Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal, atât de periculos încât chiar și simpla privire aruncată asupra lui te poate ucide. Este vorba despre așa-numitul „Piciorul de Elefant”, o masă de corium formată în urma topirii nucleului reactorului nuclear de la Cernobîl, care, chiar și la aproape patru decenii de la catastrofa nucleară, rămâne una dintre cele mai letale forme de materie de pe planetă.

Originea Piciorului de Elefant

Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 de la Centrala Nucleară Cernobîl din Ucraina a suferit o creștere neașteptată a puterii, care a declanșat cel mai grav accident nuclear din istoria umanității. Încercările de oprire de urgență au eșuat și temperaturile extrem de ridicate au topit barele de control, care ar fi trebuit să încetinească reacțiile nucleare. În cele din urmă, apa de răcire s-a vaporizat, creând o presiune imensă care a explodat reactorul.

Descoperirea terifiantă sub reactor

În toamna anului 1986, echipele de urgență care luptau să controleze radiațiile au descoperit o cameră sub reactor, care devenise unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă. Reacția nucleară a fost atât de intensă încât materialele din oțel și beton destinate să izoleze nucleul s-au topit, formând o lavă radioactivă. Aceasta nu era combustibil nuclear din reactor, ci materialul contenant topit, care a căzut prin podeaua reactorului.

Formarea și pericolul Piciorului de Elefant

Pe măsură ce acest material fierbinte a trecut prin țevi și beton, s-a amestecat cu alte componente, transformându-se într-un amalgam complex de substanțe chimice radioactive. Când acest amestec de nisip, beton și combustibil nuclear s-a răcit, s-a solidificat într-o nouă substanță numită corium. O masă de corium, care a căzut într-un coridor de abur sub reactor, a fost denumită „Piciorul de Elefant” datorită formei sale distinctive.

Piciorul de Elefant este unul dintre cele mai periculoase obiecte de pe Pământ. Este o masă solidă formată din materialul topit al nucleului de la Centrala Nucleară Cernobîl din Ucraina. (Foto: US departament of Energy)

Nivelurile letale de radiații

În 1986, Piciorul de Elefant emitea 10.000 de roentgeni pe oră, aproximativ de 1.000 de ori doza necesară pentru a provoca cancer. Chiar și 30 de secunde de expunere la acest nivel ar putea provoca amețeli și oboseală într-o săptămână, iar după două minute, celulele corpului ar începe să sângereze. În patru minute, simptomele ar include vărsături, diaree și febră, iar după cinci minute de expunere, moartea ar surveni în două zile.

Eforturile de a documenta și izola pericolul

Inițial, datorită nivelurilor extrem de ridicate de radiații, Piciorul de Elefant era imposibil de abordat direct. Utilizând o cameră montată pe roți, echipele de curățare au reușit să obțină imagini ale acestuia. Mai târziu, Departamentul de Energie al SUA a reușit să obțină fotografii, demonstrând reducerea radiațiilor emise de-a lungul timpului. Artur Korneyev, unul dintre cei care au fotografiat obiectul, a supraviețuit, făcând sute de călătorii la locul dezastrului.

Cernobil

 

Continuarea riscurilor și măsurile de siguranță

În 2016, o structură de beton și oțel numită „Noua Închidere Sigură” a fost plasată peste reactoare pentru a preveni orice scurgeri suplimentare. Deși materialul nuclear se răcește lent, se estimează că va rămâne periculos pentru multe decenii.

Aceste descoperiri subliniază nu numai pericolele tehnologiei nucleare, dar și capacitatea științei de a ne ajuta să înțelegem și să gestionăm riscurile asociate cu aceasta. Piciorul de Elefant rămâne un simbol puternic al consecințelor pe termen lung ale accidentelor nucleare și un memento al nevoii de precauție și respect față de forțele naturii modificate de om.