Cum arată cel mai crud om care a trăit vreodată. Oamenii de știință l-au reconstituit după 440 de ani pe tiranul rus Ivan cel Groaznic
Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei, este cunoscut pentru cruzimea sa extremă și pentru transformarea Rusiei într-un imperiu. După 440 de ani de la moartea sa, oamenii de știință au reușit să reconstruiască fața acestuia folosind craniul său. Această realizare oferă o imagine nouă asupra tiranului rus, renumit pentru metodele sale barbare de execuție și pentru comportamentul său tiranic.
Transformarea lui Ivan cel Groaznic în istorie
Ivan cel Groaznic, cunoscut și ca Ivan IV, a transformat Rusia într-un imperiu prin extinderea granițelor spre est, în Siberia, și spre sud, către Caspica. Cu toate acestea, el este mai bine cunoscut pentru brutalitatea sa. Supușii săi au fost supuși unor metode de execuție atroce, precum fierberea de vii, sfârtecarea, impalarea, arderea, înecul sub gheață și sfâșierea de cai. Se spune că Ivan și-a bătut până la moarte propriul fiu, într-un acces de furie, după ce a fost confruntat pentru faptul că a lovit-o pe soția însărcinată a acestuia, provocându-i avortul, scriu cei de la Dailymail.
Ivan a devenit țar la vârsta de trei ani, după moartea tatălui său. Mama sa a domnit ca regentă, dar a murit și ea cinci ani mai târziu, aparent otrăvită, lăsându-l pe Ivan vulnerabil în fața intrigilor nobiliare. În copilărie, Ivan și fratele său au trăit în condiții precare, iar animalele au fost primele victime ale cruzimii sale. La vârsta de 13 ani, Ivan a orchestrat moartea lui Andrei Șuiski, un nobil puternic, declanșând o perioadă de relativă liniște.
Reconstrucția feței lui Ivan cel Groaznic
În 1963, mormântul țarului a fost excavat de către omul de știință sovietic Mihail Gherasimov, care a efectuat primele studii asupra craniului lui Ivan. Recent, Cicero Moraes, autorul principal al noii lucrări, a condus un proiect de reconstrucție facială bazat pe craniul țarului. Moraes a folosit mai multe metode pentru a crea imaginea finală, inclusiv date de la donatori vii pentru a estima grosimea pielii în diferite puncte ale craniului și deformarea anatomică, în care fața și craniul unui donator viu au fost modificate digital pentru a corespunde dimensiunilor lui Ivan cel Groaznic.
Potrivit studiului realizat de Gherasimov, Ivan a avut o viață dezordonată, caracterizată de consum excesiv de mâncare și alcool. Aceste obiceiuri i-au afectat starea de sănătate în ultimii ani de viață. În contrast, când era mai tânăr, Ivan era descris ca fiind înalt, cu păr frumos, umeri lați, mușchi puternici și o față plăcută. Un fapt interesant descoperit în timpul studiului a fost prezența unei cantități mari de mercur în corpul său, ceea ce a dus la speculații privind o posibilă otrăvire. Cu toate acestea, mercurul ar fi putut fi folosit și ca tratament pentru diverse probleme de sănătate în acea perioadă.
Reconstrucția facială finală realizată de Moraes a fost considerată o combinație de date și tehnici variate, rezultând într-un bust care reflectă o asemănare puternică și determinată a lui Ivan cel Groaznic. Moraes a menționat că a fost o experiență foarte interesantă, deoarece a implicat nu doar aproximarea facială, ci și studierea istoriei țarului. El a descoperit surse care susțineau epitetele terifiante ale lui Ivan, dar și altele care sugerau că faima sa ar fi putut fi exagerată de dușmani și adversari.
Moștenirea lui Ivan cel Groaznic
În timpul domniei sale, Ivan a creat opricinina, o regiune vastă în Rusia unde putea domni cu putere absolută, susținut de propria sa gardă personală, Opricinicii. Aceștia au terorizat teritoriul, executând pe oricine era considerat trădător. În 1570, Ivan a ordonat masacrul a până la 15.000 de oameni în Novgorod, un eveniment atât de brutal încât orașul nu și-a mai recăpătat niciodată prestigiul anterior.
Ivan cel Groaznic a murit la vârsta de 53 de ani, în 1584, în timpul unui joc de șah. A fost înmormântat în Catedrala Arhanghelului din Moscova. După moartea sa, a fost succedat de cel de-al doilea fiu, Feodor Ivanovici, care, nefiind interesat de politică, a lăsat alții să conducă și a murit fără urmași, marcând sfârșitul dinastiei Rurik și declanșând o perioadă de criză și haos în Rusia, cunoscută sub numele de Timpurile Tulburărilor.
Cicero Moraes și-a publicat studiul în jurnalul OrtogOnLineMag, oferind astfel lumii o nouă perspectivă asupra unuia dintre cei mai notorii tirani din istorie.