Misterele de sub Kremlin: ce secrete ascunde cel mai important palat al Rusiei, de unde vine numele Pieței Roșii, de fapt

ACTUALITATE
Misterele de sub Kremlin: ce secrete ascunde cel mai important palat al Rusiei, de unde vine numele Pieței Roșii, de fapt
30 mai 2023 | 16:54

În zilele noastre, Kremlinul a căpătat o conotaxie oarecum negativă, de vreme ce cuvântul, în sine, este asociat cu războiul pe care Vladimir Putin l-a deschis împotriva țării vecine, Ucraina.

Dincolo de asta, se pare că sub această clădire emblematică a Rusiei există fel de fel de mistere, după cum îți vom relata în cele ce urmează.

misterele-de-sub-kremlin-rusia-moscova-2

Kremlin / Rusia / Foto: internet

Orașul subteran de sub Kremlin

În anul 1938, guvernul de la Moscova a cerut unui grup de arheologi ruşi să înceapă săpăturile în jurul Palatului Kremlin, sperând, în acest fel, că vor găsi legendarul oraș subteran, dar și o eventuală intrare (sau mai multe) în acesta.

Ţarul Ivan al III-lea, adică cel care care a restaurat zidurile de piatră ale cetății în anul 1462, se pare că ar fi fost, în realitate, și cel care ar fi început construirea oraşului subteran.

În jurul subiectului au discutat, de-a lungul timpului, o sumedenie de entități jurnalistice și nu numai. „În acelaşi timp când Moscova se dezvolta într-un oraş mare şi falnic, oraşul subteran căpătă şi dânsul o largă extindere. Ţarii şi nobilii puternici care s-au succedat de-a lungul timpurilor au adăugat mereu alte lucrări de pasagii, camere şi chiar canale cu ape curgătoare pentru a separa şi a îndigui clădirile unuia de a celuilalt.

Legendele vorbesc de incalculabile bogăţii care s-ar găsi ascunse prin aceste subterane. Acolo se presupune că zace vestita bibliotecă a lui Ivan cel Groaznic, o bibliotecă care cuprinde câteva sute de manuscrise de-ale clasicilor greci şi romani, legate în aur şi înfăşurate în scoarţe încrustate cu juvaeruri.

Acolo se găsesc poate şi tacâmurile de aur şi argint ale aceluiaşi monarh despre care un celebru călător englez, anume Antohny Jenckenson, care a vizitat pe Ivan cel Groaznic, spune că ar cântări câteva tone.

Se mai găsesc acolo şi alte nenumărate tezaure ale diferiţilor ţari şi nobili, ascunse în timpul diferitelor războaie. În special marele tezaur pe care Napoleon se aştepta să-l găsească în Kremlin, dar pe care incendiul din Moscova, izbucnit pe neaşteptate, nu-i dădu timp ca să-l caute”

Ceea ce a dat loc la recentele lucrări arheologice a fost ridicarea unui mausoleu lui Lenin, pe Squarul Roşu, care se găseşte chiar în faţa Palatului Kremlin. După ce s-a construit acest mormânt, în faţa a două turnuri care străjuiesc Kremlinul, Turnul de Alarmă şi Turnul Senatului s-a procedat şi la dărâmarea acestor turnuri. S-a dat atunci peste un drum ce descindea din turnul Senatului, spre nişte cripte misterioase.

Profesorul Ignatius Steleteszky, conducătorul grupului de arheologi ruşi, unul dintre cei mai faimoşi arheologi ai lumii, a declarat la descoperirea făcută că poate să fie vorba cu adevărat de una dintre intrările spre oraşul subteran. În tot cazul, lopeţile şi târnăcoapele au intrat imediat în funcţiune”, se arată într-un reportaj realizat de Realitatea Ilustrată.

misterele-de-sub-kremlin-rusia-moscova

Kremlin / Rusia / Foto: internet

Piața Roșie nu a fost „inventată” de bolșevici

Interesant de știut este că Piața Roșie nu se numește în acest fel datotiro sovieticilor și a regimului comunist, ci își poartă cu mândrie denumirea de secole întregi, motivul din spate fiind cu totul altul, poate și mai sinistru decât orice urmă de bolșevism.

„Aici a fost locul unde se executau, de preferinţă, condamnaţii ţarilor. Din Turnul Senatului, Petru cel Mare a privit cum se execută pe acest squar regimentele care s-au revoltat împotriva lui. Pietrele squarului roşu au fost mereu stropite cu sânge şi numele lui nu mai are nevoie de altă explicaţie.

Nu numai ţarii şi prinţii, dar chiar şi alţi nenumăraţi membri ai nobilimii şi-au prevăzut casele cu subterane. În camerele acestor subterane îşi ascundeau de obicei bogăţiile. Că existau bogăţii fabuloase, nu mai încape nici o îndoială. Povestirile călătorilor străini care au vizitat Moscova în aceste timpuri adeveresc aceasta cu prisosinţă”, scria profesorul Steleteszky.

Prin labirinturile Moscovei se puneau şi diferite sperietori. Există o dovadă despre aceasta într-o întâmplare a lui Napoleon Bonaparte, în vremea dezastruoasei campanii din Rusia. Întâmplarea este autentificată prin mai multe documente aflătoare la Paris. Marele pictor francez Leyraud a perpetuat-o într-una din celebrele sale pânze”, se mai scrie, de asemenea, în Realitatea Ilustrată.

În concluzie, cu siguranță Rusia ascunde o istorie impresionantă, de vreme ce a trecut prin secole întregi de întâmplă care mai de care mai interesante.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele