Cei mai buni și cei mai bizari Moși Crăciuni din filme. Cele mai memorabile interpretări cinematografice

de: Andrei Simion
24 12. 2024
Moș Crăciun pe marele ecran: cele mai bune și mai bizare interpretări cinematografice. (Imagine din filmul „Coșmar înainte de Crăciun”, regizat de Tim Burton.

Moș Crăciun este figura emblematică a sărbătorilor de iarnă, fiind portretizat de-a lungul timpului în numeroase filme. De la interpretări clasice și emoționante, până la versiuni comice sau chiar bizare, fiecare reprezintă o fațetă unică a personajului îndrăgit. Publicația britanică CNN a realizat o listă cu filme în care Moș Crăciun a fost reinterpretat în diferite moduri. Iată o selecție a celor mai memorabile interpretări cinematografice ale lui Moș Crăciun.

Cel mai clasic – Edmund Gwenn în „Miracle on 34th Street” (1947)

Edmund Gwenn oferă una dintre cele mai respectate și tradiționale interpretări ale lui Moș Crăciun în acest film clasic. Rolul său i-a adus chiar și un premiu Oscar, consolidându-l ca o figură iconică a Crăciunului.

Cel mai pragmatic – Moș Crăciun în „Rudolph the Red-Nosed Reindeer”

În această producție animată clasică, Moș Crăciun se bazează pe nasul luminos al lui Rudolph pentru a-și ghida sania printr-o noapte furtunoasă, dovedindu-se ingenios și adaptabil.

Cel mai burtonesc – Moș Crăciun în „The Nightmare Before Christmas”

Această versiune imaginativă, cu vocea lui Ed Ivory, îl prezintă pe Moș Crăciun răpit de creaturile din Halloweentown, într-un film care combină magia sărbătorilor cu estetica gotică specifică lui Tim Burton.

Cel mai inspirațional – Ed Asner în „Elf”

Ed Asner oferă o interpretare memorabilă în rolul Moșului care îl inspiră pe Buddy Elf (Will Ferrell) să repare sania ce funcționează pe baza spiritului Crăciunului.

Cel mai morocănos – Paul Giamatti în „Fred Claus”

În acest film, Moș Crăciun interpretat de Giamatti trebuie să se bazeze pe fratele său problematic pentru a salva Crăciunul, scoțând în evidență latura stresantă a responsabilităților sale anuale.

Cel mai răutăcios – Billy Bob Thornton în „Bad Santa”

Această comedie pentru adulți îl prezintă pe Moș Crăciun în ipostaza unui escroc alcoolic și cinic, care totuși reușește să arate o urmă de bunătate pe parcursul filmului.

Cel mai periculos – David Harbour în „Violent Night”

Într-un film de acțiune plin de adrenalină, Harbour interpretează un Moș Crăciun gata să lupte pentru a salva spiritul sărbătorilor, demonstrând că poate fi la fel de intimidant pe cât este de generos.

Cel mai fantezist – Moș Crăciun în „The Snowman”

Această animație emoționantă din 1982, bazată pe cartea lui Raymond Briggs, oferă o interpretare magică și visătoare a lui Moș Crăciun, perfectă pentru a trezi nostalgia.

Cel mai prost interpretat – Tim Allen în „Santa Clause 3: The Escape Clause”

Tim Allen revine în rolul lui Moș Crăciun, dar în această continuare, interpretarea sa pare lipsită de energie și originalitate, fiind criticată pentru exagerările forțate și lipsa de profunzime.

Cei mai comici – John Goodman în „The Year Without a Santa Claus”

John Goodman oferă o interpretare plină de umor și voie bună, transformându-l pe Moș Crăciun într-un personaj adorabil, dar ușor caraghios, care aduce zâmbete în fiecare scenă.

Concluzie

De la clasici emoționanți la versiuni moderne și comice, Moș Crăciun a fost reinventat de nenumărate ori pe marele ecran. Aceste interpretări reflectă diversitatea cu care acest simbol al sărbătorilor este perceput și celebrat, aducând magie și divertisment în casele noastre de Crăciun.