Cea mai periculoasă armă din lume testată de Rusia: Ce este „Satan II” cu focos nuclear

de: Cojocaru Cristian
09 10. 2024
Primul test de lansare al rachetei balistice intercontinentale Sarmat la Plesetsk, în nordul Rusiei. (Foto AFP)

Recent, imaginile din satelit au arătat un posibil eșec al unui test de lansare al rachetei balistice intercontinentale RS-28 Sarmat, cunoscută sub numele de „Satan II”. Aceasta este una dintre cele mai letale arme nucleare din lume, iar evenimentele recente au stârnit îngrijorări cu privire la arsenalul nuclear al Rusiei.

Ce este „Satan II”?

RS-28 Sarmat, supranumită „Satan II” de mass-media internațională, este o rachetă balistică intercontinentală de 35 de metri lungime, capabilă să transporte focoase nucleare. Aceasta a fost prezentată pentru prima dată de Rusia în 2014, cu scopul de a înlocui vechea rachetă RS-20V Voevoda, un proiect din perioada Războiului Rece. Cu o rază de acțiune de cel puțin 18.000 km și o greutate de peste 208 tone, RS-28 este concepută să descurajeze orice amenințare militară sau nucleară.

În ciuda prezentării sale ca fiind una dintre cele mai puternice arme ale Rusiei, RS-28 Sarmat nu a fost lipsită de probleme. Testele anterioare au fost amânate sau au eșuat, iar producția a întâmpinat dificultăți. De fapt, imaginile din satelit din septembrie 2023 sugerează că ultimul test al acestei rachete s-a soldat cu un eșec major, lăsând în urmă un crater masiv la locul de lansare din Plesetsk, nordul Rusiei. Se crede că racheta a explodat înainte de lansare, posibil în timpul procesului de alimentare cu combustibil lichid.

Eșecurile testelor și îngrijorările experților

Imaginile de pe rețelele sociale și analiza experților sugerează că testul de lansare a fost un eșec total. Analistul cunoscut sub pseudonimul „MeNMyRC” a fost printre primii care au raportat incidentul, notând că explozia a distrus locul de lansare. Aceasta nu ar fi prima dată când testele cu RS-28 au eșuat – este a patra tentativă eșuată cunoscută, singurul succes fiind înregistrat în aprilie 2022.

În ciuda acestor eșecuri, Rusia continuă să lucreze la implementarea și producția RS-28. Matt Korda, cercetător asociat senior la Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), a explicat că acest proiect este deosebit de important din punct de vedere politic pentru președintele rus Vladimir Putin, deoarece simbolizează finalizarea tranziției către noi sisteme de armament moderne, lăsând în urmă tehnologia Războiului Rece.

Capabilitățile distrugătoare ale RS-28 Sarmat

De la prima sa dezvăluire, presa rusă a susținut că racheta RS-28 poate transporta până la 16 focoase nucleare independente, capabile să lovească ținte multiple. Cu toate acestea, specialiștii precum Korda estimează că numărul real de focoase este probabil mai mic, posibil în jur de 10.

Această rachetă nu este doar o armă masivă, ci și un simbol al puterii militare a Rusiei. Președintele Vladimir Putin a afirmat în octombrie 2023 că RS-28 este „gata pentru desfășurare” și că toate procedurile birocratice necesare vor fi finalizate în curând pentru a începe producția în masă și introducerea sa în sistemul de luptă al Rusiei.

Putin a subliniat, de asemenea, că scopul principal al rachetei este de a descuraja escaladarea nucleară și militară din partea Statelor Unite, amintind că Rusia a semnat și ratificat Tratatul pentru Interzicerea Totală a Testelor Nucleare, în timp ce SUA nu a ratificat încă acest tratat.

Ce urmează pentru „Satan II”?

Chiar dacă ultimele imagini din satelit ridică semne de întrebare cu privire la viabilitatea actuală a rachetei RS-28, Rusia continuă să facă progrese în construirea facilităților pentru desfășurarea acestui sistem de arme. Construcții majore sunt deja în curs la divizia de rachete din Siberia de Sud, iar alte locații de desfășurare sunt planificate în viitor.

Deși seria de eșecuri a încetinit dezvoltarea, Putin și conducerea rusă sunt hotărâți să finalizeze acest proiect, văzând în RS-28 nu doar o armă, ci un simbol al puterii și independenței militare a Rusiei.

Concluzie

„Satan II” rămâne una dintre cele mai temute arme din lume, iar potențialul său distructiv este de necontestat. Cu toate acestea, dificultățile întâmpinate de Rusia în testarea și implementarea rachetei ridică întrebări cu privire la capacitatea reală a acestui sistem de a intra în funcțiune în viitorul apropiat. În pofida acestor provocări, Rusia continuă să investească în dezvoltarea și modernizarea arsenalului său nuclear, iar RS-28 Sarmat este văzută ca o piesă centrală în această strategie.