Cea mai misterioasă femeie din lume, „Babushka”: Ar fi filmat asasinatul lui JFK și ar putea deține răspunsurile cheie

de: Ozana Mazilu
26 03. 2024

Când JFK a fost ucis în Plaza Dealey în 1963, mulțimea a izbucnit în haos, în timp ce o femeie statea calmă, aparent filmând asasinatul – dar identitatea ei este un mister. Au trecut 60 de ani de când lumea a fost zguduită de asasinatul președintelui american John F. Kennedy, dar oamenii încă sunt convinși că asasinul Lee Harvey Oswald a acționat singur în timpul uciderii.

Cine e, de fapt, „Babushka”

Până în ziua de azi, asasinatul lui JFK rămâne subiectul multor teorii ale conspirației, iar în centrul a zeci dintre ele se află o femeie misterioasă care a fost prezentă în acea zi. Când JFK a fost împușcat și ucis în timp ce se afla într-un cortegiu prezidențial prin Plaza Dealey din Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963, mulțimile au izbucnit în haos.

Oamenii au fugit de la locul faptei și s-au acoperit când sunetul înspăimântător a trei împușcături a răsunat. Dar era o figură care se evidenția în mulțime. În mijlocul întregului haosului, o femeie singură a fost surprinsă în mai multe imagini și filmări, stând calmă în timp ce părea să țină o cameră în fața feței ei, continuând să filmeze scenele din jurul ei.

Babushka Lady

Supranumită „Babushka Lady” datorită basmalei pe care o purta, similară cu cea purtată stereotipic de bunicii ruși, femeia poate fi văzută stând pe iarba dintre străzile Elm și Main, în filmările realizate de alți spectatori, printre care Abraham Zapruder, Orville Nix, Marie Muchmore și Mark Bell. După împușcătură, a traversat strada Elm și a urmat o mulțime care se îndrepta spre dealul împădurit din Plaza Dealey și a fost văzută ultima oară în fotografii mergând spre est, pe strada Elm. Apropierea lui Babushka Lady de mașina președintelui în momentul împușcăturii sugerează că ar fi putut să înregistreze posibil unele dintre cele mai apropiate imagini ale asasinatului înregistrate vreodată.

Controverse legate de femeia misterioasă

Dar în ultimele șase decenii, FBI-ul nu a reușit să o găsească vreodată pe Babushka Lady și atât identitatea ei, cât și înregistrările importante pe care le-ar fi putut realiza rămân un mister. În 1970, căutarea lui Babushka Lady a luat o întorsătură atunci când o femeie numită Beverly Oliver i-a spus cercetătorului de conspirații Gary Shaw că ea ar fi aceea – și avea o poveste bizară de spus alături de mărturia ei. Beverly a pretins că a capturat imagini ale întregului asasinat și al haosului care a urmat pe o cameră Yashica Super 8, dar că acea camera și înregistrările ei au fost confiscate mai târziu de doi bărbați care i-au spus că sunt de la FBI. Ea a spus că bărbații i-au zis că va primi camera înapoi în termen de zece zile, dar că nu au respectat niciodată promisiunea de a o returna.

Se pare că a explicat că nu a cerut niciodată înapoi camera din teama de a fi arestată pentru posesia de marijuana. Beverly a pretins, de asemenea, că legătura ei cu asasinatul lui JFK nu s-a încheiat acolo, deoarece a spus că-l cunoștea pe Jack Ruby, proprietarul unui club care l-a împușcat și ucis pe asasinul lui JFK la televizor în direct, la două zile după omor. Ea lucra ca dansatoare la un club lângă Jack’s Carousel Club și pretinde că-l cunoștea personal pe Oswald și că a fost prezentată acestuia de Ruby. Dar povestea lui Beverley nu se potrivea cu realitatea.

În primul rând, ea ar fi avut doar 17 ani în momentul asasinatului lui JFK, iar Babushka Lady părea să aibă între 30 și 40 de ani. În al doilea rând, camera pe care a pretins Beverly că a folosit-o nu a fost pe piață până în 1969, la șase ani după asasinat.

Când a fost confruntată cu acest fapt, Beverly l-a ignorat, pretinzând că acea camera fusese un model „experimental” și nici măcar nu era sigură dacă avea numele producătorului pe ea. Dar în cele din urmă, nu există dovezi concludente că ea ar fi fost chiar în Plaza Dealey în acea zi.

În ciuda afirmațiilor lui Beverly, Babushka Lady continuă să fie una dintre martorele cele mai misterioase ale asasinatului lui JFK. În timp ce unii cred că ar fi putut să fie doar un martor nevinovat al evenimentului istoric, teoriile conspirației despre ea sunt variate. O teorie este că ar fi putut fi posibil o spioană rusă trimisă să înregistreze asasinatul președintelui în contextul tensiunilor Războiului Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică. O altă teorie este că ar fi putut fi, de fapt, un agent secret american, mulți teoreticieni ai conspirației crezând că asasinatul a fost o lovitură internă a guvernului american.