Cea mai mare centrală electrică din România, o investiție de 1,4 miliarde de euro. „Să sperăm că va face mult bine zonei”

de: Iulia Kelt
02 05. 2024

Noua centrală de la Mintia primește o nvestiție de 1,4 miliarde de euro pentru energie electrică prietenoasă cu mediul.

Odată cu acordul de Mediu emis de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, proiectul ambțios al Noii Centrale de la Mintia a primit undă verde pentru a începe construcția.

Investiția monumentală în valoare de 1,4 miliarde de euro are scopul de a revoluționa industria energetică din România.

Această centrală electrică, cel mai ambițios proiect de felul lui de la Revoluție

Cu o capacitate de producție de 1.700 de MW, această centrală electrică este considerată cel mai mare obiectiv industrial din țară de la Revoluție încoace.

Programată să fie finalizată până în anul 2026, centrala promite să devină un pilon esențial în producția de energie electrică.

Prin intermediul acestui proiect, se urmărește reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Noua centrală va funcționa cu emisii foarte scăzute de pulberi PM 10 și PM 2,5, eliminând în totalitate oxizii de sulf.

Energie prietenoasă cu mediul

Aceste aspecte contribuie la producerea de energie electrică în condiții mai prietenoase cu mediul, conform declarațiilor lui Laurențiu Alexandru Păştinaru, președintele ANPM, potrivit economedia.ro.

Primul pas concret în implementarea proiectului este programat să aibă loc până la finalul lunii mai, când se estimează că prima turbină va ajunge, efectiv, în centrală.

Această inaugurare ar putea marca începutul unei noi ere în industria energetică din România și reprezintă un punct de cotitură în direcția unei producții de energie mai durabile și mai eficiente.

Directorul executiv al APM Hunedoara, Georgeta Barabaş, a subliniat, potrivit sursei citate anterior, importanța acestui proiect pentru regiune și pentru mediu.

Trecerea de la arderea cărbunelui la utilizarea gazului metan va avea un impact semnificativ asupra calității aerului și va contribui la reducerea poluării.

Noua Centrală de la Mintia ar putea, astfel, să reprezinte un pas important către o industrie energetică mai sustenabilă și mai ecologică în România, ceea ce ne arată că protestele anteriorare, în ceea ce privește Mintia, au fost cât se poate de nefondate, fiind „mânate” de dezinformări menite să atragă un anumit tip de electorat înspre un anumit partid de opoziție.