23 sept. 2022 | 11:47

Cât curent consuma o centrală termică, de fapt, dacă o ții mereu în priză. Cu cât iți crește factura în fiecare lună

ACTUALITATE
Cât curent consuma o centrală termică, de fapt, dacă o ții mereu în priză. Cu cât iți crește factura în fiecare lună

Criza energiei ne-a făcut, în ultima perioadă, să regândim modul în care consumăm curent sau gaz. Astfel, centrala termică este pusă în prim-plan, mai ales acum, în pragul anotimpului rece.

Așadar, cât consumă, de fapt, o centrală termică, luând în calcul ipoteza în care o folosim tot timpul și ce trebuie să facem ca să avem o factură „decentă”, la sfârșitul lunii?

În lipsa gazului, centralele termice electrice devin o alternativă, cu toate că nici de data aceasta nu avem parte de un caz ideal. Totuși, în ciuda faptului că și curentul este foarte scump, se poate spune că este vorba despre un sistem o idee mai ecologic, de vreme ce nu emite substanțe periculoase și nu poluează fonic mediul înconjurător. Mai mult, ele sunt ușor de instalat decât variantele pe gaz, fiind, deopotrivă, și un pic mai ieftine.

Consumul, efectiv, al unei centrale electrice

Desigur, calculele pot fluctua, ele fiind influențate de anumiți factori cum ar fi, spre exemplu, numărul de persoane care consumă apă caldă, temperatura din exterior, timpul petrecut în casă, poziția geografică a locuinței sau chiar gradul de izolare termică a imobilului.

Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric. Spre exemplu, pentru un apartament de 40 mp, care este izolat, evident, cu o funcționalitate de 8 ore pe zi, s-ar calcula un cost estimativ de 1080 kW/ lună (4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile). În concluzie, dacă ne referim la un tarif de 0,48 lei/ kW, iar asta s-ar traduce prin 518,4 de lei.

Evident, există anumite sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi, dacă vrei ca factura la electricitate să nu te „cocoșeze”. În primul rând, ar fi bine să rămâi la temperaturi de 20-21 de grade Celsius, să-ți izolezi apartamentul sau casa, să montezi termostatul în camera cea mai răcoroasă, să închei un contract de furnizare a energiei electrice în funcție de consumul de zi și de noapte, dar și să setezi intervale de timp în care este necesară furnizarea căldurii. Cu alte cuvinte, nu ai niciun motiv să o folosești atunci când nu ai nevoie de ea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele