Ce este vocea interioară și cine o aude, de fapt. Studiile au arătat că fenomenul este des întâlnit

de: Iulia Kelt
24 05. 2024

Majoritatea oamenilor experimentează lectura internă, adică vocea interioară, ca și cum fiecare cuvânt ar fi citit de către o ființă mică care locuiește în mintea lor.

Ce au arătat cercetările despre vocea interioară

Cercetările au arătat că majoritatea persoanelor au ceea ce este cunoscut sub numele de voce interioară, deși nu toți împărtășesc această caracteristică, iar natura acesteia poate varia de la o persoană la alta.

Cele două studii cele mai semnificative în acest domeniu au fost efectuate de profesorul de psihologie de la Universitatea din New York, Ruvanee Vilhauer, care a început să dezvăluie natura vocilor interioare după ce a scanat internetul în căutare de rapoarte despre experiențele de lectură ale oamenilor.

Bazându-se pe o serie de 136 de postări, a determinat că 82,5 la sută dintre oameni aud o voce când citesc și că aceste IRV-uri au aproape întotdeauna „calitățile auditive ale discursului deschis, cum ar fi identitatea, genul, tonalitatea emoțională, înălțimea și volumul”.

Câte voci auzi

Aproximativ jumătate dintre cei care au experimentat voci interioare au auzit doar o singură voce, pe a lor, deși unele persoane pretind că au mai mulți naratori în cap.

Într-un articol ulterior, Vilhauer a folosit chestionare pentru a evalua fenomenul la 570 de voluntari, aproximativ patru cincimi dintre aceștia raportând întotdeauna sau uneori auzul vocilor interioare în timpul lecturii.

Dintre cei care aveau voce interioară, 34,2 la sută au spus că o aud de fiecare dată când citesc ceva, în timp ce 45 la sută au auzit cititorul intern adesea.

Aproape trei sferturi dintre respondenți au pretins că pot controla anumite aspecte ale vocii interioare, 35,6 la sută spunând că pot alege a cui voce vor să o audă, în timp ce 36,5 la sută pot modifica volumul.

Un studiu separat a indicat că oamenii aud în mod autentic o voce internă care împărtășește propriul accent în timpul lecturii, ceea ce poate face uneori o mare diferență în ceea ce privește calitatea textului.