Ce este un ”telefon prost” și de ce tinerii sunt din ce în ce mai atrași de „dumbphones”

de: Ozana Mazilu
11 06. 2024

Tinerii și adulții se orientează către „telefoane proaste” pentru a reduce timpul petrecut în fața ecranelor. Îngrijorați de timpul petrecut în fața ecranelor, atât adulții cât și adolescenții își schimbă smartphone-urile cu modele mai simple și mai puțin tehnologizate.

Conștientizarea efectelor negative ale utilizării excesive a smartphone-urilor

Ascunsă în setările multor smartphone-uri se află opțiunea de a verifica cât de mult timp petreci în medie uitându-te la telefon în fiecare zi. Aceasta poate aduce o realizare inconfortabilă, că ceea ce trebuia să fie o piesă utilă de tehnologie a devenit o obsesie.

„Rețelele sociale sunt construite în jurul temerii de a rata ceva (FOMO), așa că am simțit că nu pot să mă dezlipesc de ele”, a declarat pentru BBC Luke Martin, în vârstă de 16 ani, din Canada.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, utilizarea rețelelor de socializare activează aceeași parte a creierului care este stimulată și în timpul consumului de substanțe care duc la dependeță. Acest lucru a ridicat preocupări legate de obiceiurile tehnologizate ale tinerilor.

O soluție: „telefoane prostești”

În Marea Britanie, cercetările efectuate de Ofcom estimează că aproximativ o pătrime dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani au acum propriul smartphone. S-au evidențiat legături în unele studii între utilizarea rețelelor de socializare și efecte negative asupra sănătății mintale – în special la copii. Unii activiști doresc introducerea limitelor de vârstă pentru utilizarea smartphone-urilor.

Alții, precum Luke, aleg să-și schimbe smartphone-urile cu dispozitive mult mai simple, denumite „telefoane prostești”. Noul său telefon are doar funcții de mesaje text, apeluri, hărți și câteva alte instrumente limitate.

„Până acum, utilizarea prietenilor mei era de patru-cinci ore, cred, și cam atât era și a mea înainte să îl iau pe acesta”, a spus el.

„Acum sunt de 20 de minute pe zi, ceea ce este foarte bine, pentru că îl folosesc doar pentru ce am nevoie”.

Părinții se orientează și ei către „telefoane prostești„, nu numai pentru copiii lor, ci și pentru a fi mai prezenți pentru familiile lor.

Adoptarea unei abordări diferite

Lizzy Broughton, care are un fiu în vârstă de cinci ani, a cumpărat recent un telefon Nokia de tip „flip”, în stil vechi.

„Acest lucru m-a ajutat să-mi recalibrez propriile obiceiuri, petrec mult mai mult timp de calitate cu fiul meu”, a explicat ea.

Ea spune că atunci când va fi timpul ca fiul ei să își primească propriul telefon, va alege un model la fel de simplu. Renunțarea la smartphone este mai ușor de spus decât de făcut. Un workaround este un dispozitiv numit „unpluq”, pe care îl apeși împotriva telefonului pentru a bloca wireless anumite aplicații, cum ar fi rețelele de socializare.

Există mai multe telefoane care au fost dezvoltate special pentru utilizatorii care doresc să evite dependența de navigarea fără scop.

Chris Kaspar a fondat compania Techless pentru a dezvolta un dispozitiv „intenționat plictisitor”, dar elegant, care arată foarte mult ca un iPhone. Ultima versiune este denumită „Wisephone II”.

„Nu are pictograme, doar cuvinte, două culori și două fonturi”, a spus el.

„Îl descriu ca fiind foarte liniștit, foarte calm”.

El va avea unele instrumente terțe limitate, cum ar fi aplicația de taxi Uber, dar fără rețele de socializare.

Cu veniturile din aplicații și publicitatea pe rețelele de socializare în miliarde de dolari, marile companii au puțină motivație să încurajeze obiceiuri diferite. Între timp, adolescentul canadian Luke spune că are de gând să rămână cu noul său dispozitiv, spre amuzamentul prietenilor săi.