Oamenii lasă smartphone-urile, pentru telefoanele clasice: cum revine moda Nokia 3310

Oamenii lasă smartphone-urile, pentru telefoanele clasice: cum revine moda Nokia 3310

Oamenii sunt conștienți de modul în care agențiile de informații îi spionează. Se pare că există oameni care s-au săturat și acum își aruncă smartphone-urile la coș și le înlocuiesc cu „dumb phones (telefoane proaste)”. Există și cei care, pur și simplu, nu vor să piardă atât de mult timp cu aplicațiile de pe iPhone sau dispozitivele Android.

Robin West, în vârstă de 17 ani, este un exemplu genial și, potrivit BBC, este o „anomalie” printre prietenii ei. „Nu are un smartphone” și folosește un „dumb phone”, în loc să dea scroll toată ziua pe Instagram și TikTok.

Dacă îți amintești de primele tale telefoane din anii 90, de indestructibilul Nokia 3310, atunci știi la ce mă refer. Poți doar să primești și să efectuezi apeluri și să dai SMS-uri. Poți, de asemenea, să asculți radioul și să faci fotografii de calitate scăzută. Poate să și joci Snake.

„N-am observat, până când mi-am cumpărat un telefon “cărămidă”, cât de mult îmi acapara viața un smartphone”, spune o femeie care a ales să renunțe la smartphone. „Am avut o mulțime de aplicații de social media și eram întotdeauna pe telefon”.

Smartphone-urile pierd teren

Potrivit BBC, aceste telefoane se bucură de o revigorare acum. Căutările pentru ele pe Google au crescut cu 89% din 2018 până în 2021, conform unui raport al SEMrush. Cifrele de vânzări sunt destul de dificil de obținut, dar rapoartele arătau că achizițiile globale ale acestor telefoane antice urmau să atingă un miliard de unități față de anul trecut. Aceasta a fost o creștere masivă de la 400 de milioane, în 2019. Ca o comparație, vânzările la nivel mondial de smartphone-uri a fost de aproximativ 1,4 miliarde anul trecut, după o scădere de 12,5% în 2020.

Deloitte a efectuat un sondaj în 2021 în care a descoperit că 1 din 10 utilizatori de telefoane mobile din Regatul Unit au un telefon dinaintea erei smartphone.

„Se pare că moda și nostalgia au un rol de jucat în revigorarea telefoanelor”, spune Ernest Doku, expert în telefoane mobile la site-ul de comparare a prețurilor Uswitch.com. „Mulți dintre noi au avut un telefon mobil ca Nokia 3310 ca prim telefon mobil, așa că este firesc să simțim un sentiment de nostalgie față de aceste telefoane clasice”.

Relansarea telefoanelor 3310 de către Nokia a fost cea care a declanșat această renaștere. Acesta a fost lansat pentru prima dată în 2000 și a fost cel mai vândut telefon din toate timpurile.

Citește și: