Ce este „pașaportul de talente”: Cine îl poate obține, care sunt condițiile

de: Iulia Kelt
27 02. 2024

Dacă ești un artist talentat, antreprenor în devenire sau un om de știință pasionat, visul tău de a locui și lucra în Franța ar putea deveni realitate prin intermediul „pașaportului de talente”.

Acest program, lansat în 2017, a fost extins pentru a include o gamă mai largă de profesioniști, cu scopul de a stimula economia țării și de a atrage contribuții semnificative la cultură și progres.

Cine este eligibil

„Pașaportul de talente” al Franței este destinat celor din afara UE care pot aduce o contribuție semnificativă la economia sau cultura țării.

Printre cei eligibili se numără angajați ce dețin calificări importante, cercetători, artiști, interpreți și personalități remarcabile din diverse domenii, precum știința, literatura, artele și sportul.

De asemenea, fondatorii de întreprinderi și investitorii care plasează cel puțin 30.000 de euro în economia franceză pot solicita acest pașaport, cu condiția să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi deținerea unei diplome de master sau o experiență profesională relevantă.

În timp ce Franța a impus recent cerințe mai stricte privind cunoașterea limbii pentru anumite tipuri de vize de rezidență, „pașaportul de talente” este exclus din aceste reguli noi.

Cu toate acestea, cunoașterea limbii franceze poate fi un avantaj în procesul de integrare în societatea franceză.

După sosirea în Franța, poți solicita un permis de ședere multianual pentru o perioadă de până la patru ani în primele două luni. Acesta poate fi reînnoit la fiecare patru ani, cu condiția să îndeplinești cerințele privind salariul și tipul de muncă.

Care este pragul salarial pentru obținerea unui „pașaport de talente”

Pragul salarial variază în funcție de categoria în care te încadrezi. De exemplu, angajații „proiectelor economice inovatoare” și cei cu reputație națională sau internațională trebuie să câștige cel puțin echivalentul salariului minim legal în Franța pentru un lucrător cu normă întreagă, în timp ce angajații cu înaltă calificare trebuie să aibă un salariu de cel puțin 1,5 ori mai mare decât salariul mediu brut din Franța.

În concluzie, „pașaportul de talente” francez este o oportunitate unică pentru profesioniștii din întreaga lume de a-și îndeplini visele în Franța, contribuind în același timp la dezvoltarea și diversificarea societății franceze.