Ce este „aurul invizibil” și unde îl găsești. Un cercetător a dat lovitura

de: Iulia Kelt
28 05. 2024

Witwatersrand, în Africa de Sud, ar putea ascunde o adevărată comoară de „aur invizibil”, evaluată la până la 24 de miliarde de dolari.

Witwatersrand din Africa de Sud a fost locul unei adevărate goane după aur la sfârșitul secolului al XIX-lea, care a fost atât de profitabilă încât a contribuit la fondarea orașuli Johannesburg.

Mai bine de 40% din aurul extras de pe Pământ ar proveni de aici

Se estimează că 40% din aurul extras de pe Pământ până în prezent a fost obținut aici, lăsând în urmă dealuri întinse de deșeuri miniere cunoscute sub numele de steril.

Dr. Steve Chingwaru, un metalurgist în vârstă de 26 de ani originar din Zimbabwe, a efectuat recent cercetări care au arătat că cele 6 miliarde de tone de deșeuri miniere din jurul minelor din Johannesburg ar putea conține până la 460 de tone de așa-numitul „aur invizibil”.

Aurul nu apare întotdeauna sub formă de pepite strălucitoare. Uneori, cantități mici ale metalului valoros sunt găsite încarcerate în alte minerale, pe care nu le vezi cu ochiul liber. Acest lucru este cunoscut sub numele de aur invizibil.

Cum a reușit să găsească „aurul invizibil”

După ce a cuantificat cantitatea de aur blocată în dealurile deșeurilor de la Witwatersrand, Chingwaru a căutat o modalitate mai eficientă de reprocesare a depozitelor de deșeuri pentru a obține metalul, deoarece metodele actuale sunt destul de ineficiente.

„În mod tradițional, concentrația scăzută de aur din deșeuri era considerată prea slabă pentru a avea valoare. Dar acum, după ce mineritul extensiv a epuizat cea mai mare parte a concentrației de aur cu grad mare, devine infezabil să extragi, unele puțuri au ajuns deja la 4 km în subteran. Căutarea aurului în sursele cu concentrație scăzută devine mai viabilă”, a declarat el.

„De obicei, reușesc să extragă doar 30% din aur prin acest proces. Deci, în cercetarea mea de doctorat, am întrebat unde este cealaltă parte de 70% și cum poate fi înlăturată în siguranță din pirita”, a explicat el.

În afară de faptul că sunt ineficiente, mijloacele actuale de exploatare a depozitelor de deșeuri pot fi extrem de dăunătoare pentru mediu.

„Atunci când sulfurile devin oxidate, ele produc acid sulfuric, iar când acesta ajunge în apele subterane, crește mobilitatea mai multor elemente toxice”, a mai spus Steve Chingwaru.