Cazul Simonei Halep poate schimba regulile în tenis. Decizie importantă pregătită de WTA

de: Beatrice Dumitru
21 03. 2024
Simona Halep. Foto: Profimedia

Simona Halep a revenit în circuit după o pauză de un an și șapte luni, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus suspendarea pentru dopaj. Românca a fost ștearsă din clasamentul mondial, iar WTA pregătește o schimbare majoră după ce a pățit sportiva. Despre ce e vorba.

Cazul Halep schimbă regulile în tenis

Simona Halep a fost suspendată patru ani după ce a fost depistată pozitiv cu roxadustat la US Open 2022. În urma apelului de la TAS, dubla câștigătoare de Grand Slam a obținut reducerea pedepsei la nouă luni și s-a putut întoarce pe teren, însă nu mai are clasament. După cazul mult mediatizat al româncei, WTA ia în calcul să schimbe regulamentul.

Fostul lider mondial ar fi putut reveni pe teren încă din luna iulie 2023, dar audierile în cazul său au fost amânate de mai multe ori. Acum, Simona Halep trebuie să adune puncte în circuitul WTA și a început cu turneul de la  Miami, unde a primit un wild-card din partea organizatorilor.

Simona Halep. Foto: Profimedia

Ce schimbare pregătește WTA după ce a pățit Simona Halep

În contextul cazului Halep, WTA a început o revizuire a regulilor sale care ar putea face ca jucătoarele achitate în cazurile de dopaj sau cărora li s-a redus interdicția, să revină în viitor în circuit beneficiind de „clasamente speciale”, potrivit organismului de conducere al tenisului feminin.

Vezi și: Simona Halep a lăsat România pentru Dubai. Sportiva a explicat de ce a făcut această alegere

Spre deosebire de cazurile de accidentări grave sau perioade de maternitate, jucătoarele care au încălcat regulamentul antidoping nu beneficiază de clasamente protejate la revenirea în circuit şi, în unele cazuri, trebuie să înceapă de la zero. La fel se întâmplă și cu Simona Halep, care va reintra în ierarhia WTA de la 1 aprilie, cu primele zece puncte.

„Am început un proces de revizuire a acestei reguli, deoarece credem că este oportun să analizăm acest aspect. Calendarul exact pentru orice potenţială modificare a regulilor şi implementarea ulterioară a acestora va depinde de feedback-ul primit de la membrii noştri”, a declarat un purtător de cuvânt al WTA pentru Reuters.

Simona Halep, atacată la Miami

După ce Simona Halep a revenit în circuit datorită unui wild-card primit din partea organizatorilor Miami Open, Caroline Wozniacki (33 de ani) a avut un atac la adresa româncei. Daneza a afirmat că jucătorii prinși dopați nu ar trebuie să beneficieze de invitații pentru a juca la turnee, subliniind că ”Simo” ”n-a fost iertată, ci a primit o reducere a pedepsei”.

Vezi și: Cine ar sta, de fapt, în spatele atacului lansat de Wozniacki la adresa lui Halep. ”E mascota ei!”

Înțeleg de ce un turneu vrea să aibă o mare vedetă la start, dar cred că nu este o critică la adresa nimănui. Este convingerea mea personală prin care cred că oamenii ar trebui să nu primească wild card-uri după perioada de suspendare pentru dopaj.

Dacă vrei să te întorci, și a fost o greșeală, înțeleg, dar ar trebui să muncești pentru a urca. Este evident că situația Simonei s-a prelungit de mult timp. I s-a redus suspendarea. Nu a fost o iertare, ci o reducere a pedepsei. Acum nu a mai jucat pentru o vreme și se va întoarce”, a spus Caroline Wozniacki la Miami Open.

  • Caroline Wozniacki a învins-o pe Simona Halep în finala Australian Open 2018.