Cărui stat aparține Antarctica, de fapt, și care este miza pentru această zonă

de: Iulia Kelt
12 03. 2024

Antarctica este cel mai rece, cel mai uscat și cel mai vântos loc de pe Pământ. În interior, temperaturile pot ajunge la maxime de -30°C în timpul verii și minime de -80°C în timpul iernii.

Este atât de izolată încât populația permanentă este zero. Pe scurt: e greu de înțeles de ce cineva ar vrea să o revendice.

Așadar, cum se face că întregul loc este un amestec de lege internațională și dispute teritoriale?

Cine deține Antarctica?

În funcție de cine, unde sau când întrebi, răspunsul la cine deține sau guvernează Antarctica ar putea fi de la nimeni la 53 de țări diferite.

„Tratatul Antarctic, care datează din 1959, guvernează toate activitățile în Antarctica”, a declarat Henry Burgess, pe atunci adjunctul șefului Departamentului de Regiuni Polare din Ministerul Afacerilor Externe și al Commonwealth-ului, într-un interviu din 2015 cu Royal Geographical Society.

Ratificat de 56 de țări la ultimul recensământ, acordul instituie un sistem de guvernare internațional unic și de importanță globală și stabilește continentul ca fiind o regiune exclusiv pentru pace și știință”, a explicat Burgess.

Și asta nu este tot: nu trebuie să existe nicio activitate militară, nici teste de arme și nici extracție de minerale în regiune, conform Tratatului.

Dacă sună utopic, așa este. Și ca toate lucrurile care par prea bune pentru a fi adevărate, există o problemă.

Care este problema, de fapt

Deși nimeni nu deține oficial Antarctica, există destule țări care ar dori să credem că o fac și chiar mai multe care par interesate să stabilească o poziție viitoare în regiune.

„Doar șapte țări au pretins vreodată părți din Antarctica: Regatul Unit, Argentina, Australia, Chile, Franța, Noua Zeelandă și Norvegia”, a explicat Burgess. „În timpul anilor 1940 și 1950, pretențiile concurente dintre Regatul Unit, Chile și Argentina în Peninsula Antarctică au cauzat tensiuni internaționale”.

De ce vor țările să dețină Antarctica?

Să fim sinceri, SUA, precum și multe alte țări, au un interes în a nu recunoaște pretențiile teritoriale actuale din Antarctica.

SUA au menținut o prezență oficială pe continent încă din 1956, alte națiuni, inclusiv China și Rusia, au înființat peste ani peste 75 de stații de cercetare în această zonă.

Altele precum Iranul și Turcia, au ambiții pentru dezvoltare viitoare în Antarctica. Destul de multe țări, inclusiv SUA, mențin o bază pentru a revendica teritoriu în Antarctica, în ciuda faptului că nu au făcut-o; unele dintre acestea, precum Brazilia și Ecuador, au marcat deja secțiunile hărții pe care speră să le obțină.

Dar ce este atât de atrăgător la acest pustiu? Un singur cuvânt: petrol.