Care specie de pe Pământ are cel mai mare creier din toate timpurile

de: Ozana Mazilu
07 05. 2024

Inteligența animalelor poate fi destul de impresionantă. De la strategiile de vânătoare terifiante ale orcelor, la pisicile suficient de istețe pentru a rezolva puzzle-uri cognitive și chiar peștii capabili să numere, creaturile planetei noastre cu siguranță le pot da uneori unor oameni bătăi de cap.

Dar care specie are cel mai mare creier și are un IQ ridicat?

Balena cașalot are cel mai mare creier

Câștigătorul necontestat al celui mai mare creier din orice specie animală este balena cașalot (Physeter macrocephalus), cu un creier care cântărește până la aproximativ nouă kilograme. A avea un creier atât de mare nu vine neapărat cu un nivel ridicat de inteligență.

Unele studii arată că balenele învață cum să evite vânătorii sau că sunt capabile să transmită informații prietenilor lor, cercetătorii acordându-le mai multe abilități de comunicare și inteligență decât s-a crezut inițial.

Ar trebui să luăm în considerare și compoziția creierului în sine. Cerebelul este o structură responsabilă pentru mișcare, echilibru, urmărire și unele amintiri. Într-o balenă cachalot, cerebelul reprezintă aproximativ 7 la sută din masa totală a creierului, în timp ce pentru o orcă, este de aproximativ dublu, adică 14 la sută. Pentru un om, cerebelul reprezintă aproximativ 10 la sută din masa totală a creierului uman mediu, care cântărește aproximativ 1,4 kilograme.

Speciile și creierele lor

Trebuie să luăm în considerare și dimensiunea totală a corpului animalului când ne gândim la cel mai mare creier. O furnică mică ocupă locul fruntaș cu cea mai mare rată creier-corp; un studiu din 2009 a arătat că creierul genului de furnici Brachymyrmex reprezintă 12 la sută din masa totală a corpului său de 0,049 miligrame.

Acest lucru se încadrează în ceea ce se numește Regula lui Haller: cu cât animalul este mai mare în total, cu atât mai mic va fi raportul creier-corp.

„Deoarece dimensiunea creierului crește în raport cu dimensiunea corpului, cele mai mici animale au relativ cele mai mari creiere,” a spus Wulfila Gronenberg, profesor de neurobiologie la Universitatea din Arizona, pentru Live Science.

Un set de date cu 1.400 de specii de mamifere (inclusiv unele fosile) a comparat dimensiunile creierului și ale corpului și a dezvăluit unele rezultate surprinzătoare. Spre exemplu, cercetarea a arătat că leul de mare din California, deși celebru pentru trucurile pe care le poate face, are un creier mic în comparație cu masa corpului. Oamenii și delfinii, pe de altă parte, au corpuri mai mici, dar creiere mari în comparație. La gorile și orangutani, în ciuda dimensiunii comparabile cu a oamenilor, creierele lor sunt de aproximativ o treime din dimensiune.