Care este cea mai mare pasăre din lume. Are și cei mai mari ochi dintre toate animalele
Struții au ochi masivi care s-au dezvoltat pentru a le oferi un avantaj în supraviețuire, chiar dacă acest lucru i-a făcut să arate într-un fel mai puțin atrăgător.
Ochii enormi ai struților
Struții sunt animale ciudate, dar și foarte interesante. Nu doar că sunt cele mai mari păsări de pe planetă, ajungând până la 2,8 metri înălțime, dar sunt și cele mai rapide păsări care nu zboară. Dar știați că aceștia au și cei mai mari ochi dintre toate animalele terestre? De fapt, ochii lor sunt atât de mari încât își fac propriile creiere să pară nesemnificative, în comparație.
Ochii struților sunt cu adevărat uriași. Aceștia au aproximativ 5 centimetri în diametru, ceea ce îi face de aproximativ cinci ori mai mari decât ochii umani. Designul optic al ochilor lor este configurat într-un mod în care lentila și corneea contribuie în mod egal la puterea optică totală.
Analiza ochilor struților a relevat faptul că aceștia sunt efectiv versiuni mărite a ochilor altor păsări, precum sturzul comun și chiar bufnița. Această similaritate poate fi destul de surprinzătoare la început, având în vedere că ochii acestor două specii de păsări par să aibă forme diferite. Se presupune că aceasta ar putea fi rezultatul diferențelor de greutate ale păsărilor.
Capacitatea vizuală a struților
Deoarece sunt păsări care nu zboară, struții nu sunt constrânși de aceleași probleme legate de greutate, astfel că au dezvoltat forma globală caracteristică a ochilor lor masivi. Acest lucru poate oferi o serie de avantaje, în special în ceea ce privește dimensiunea câmpului vizual pe care îl oferă păsării.
Struții au un câmp vizual monocrom, care se întinde pe aproximativ 155°, ceea ce îi ajută să scaneze orizontul pentru posibile pericole. Cu toate acestea, struții au o zonă oarbă semnificativă deasupra și în spatele capului, cauzată de poziția ochilor în craniile lor, pentru a-i proteja de soarele tropical.
Cu toate că ochii lor sunt colosali și bulbucați, aceștia sunt ridicoli în comparație cu creierul modest al păsării. Totuși, struții au evoluat într-un mod care nu necesită un creier mare. Dacă ascunderea nu funcționează, păsările pot de obicei să fugă mai repede decât orice problemă care le-ar putea apărea în cale.