Cafeaua ar putea deveni istorie: Care este viitorul, de ce se întâmplă asta, de fapt
Un producător american de cafea moleculară, a lansat cafeaua la rece, gata de băut, în SUA, primul produs sintetic care imită cafeaua.
Poziționându-se optimist în viitorul cafelei, strategia de marketing a companiei Atomo este orientată puternic către problemele relevante legate de mediu și sustenabilitate cu care se confruntă în prezent industria cafelei.
Ce se știe despre cafeaua sintetică
Producătorul Atomo declară că a examinat peste 1.000 de compuși găsiți în cafea la nivel molecular pentru a inversa ingineri bobul de cafea, un proces care evită orice defrișare legată de producția de cafea.
Acesta susține că noul său produs de cafea produce cu 93% mai puține emisii de carbon și utilizează cu 94% mai puțină apă decât producția de cafea convențională.
Potrivit Atomo, noul produs este produs folosind ingrediente sustenabile din deșeuri vegetale reciclate. Rezultatul promovat de Atomo este o băutură care are toată consistența, gustul și senzația obișnuită a cafelei tradiționale.
Lansarea noului produs de cafea la rece este rezultatul unei călătorii de trei ani spre piața de profil pentru Atomo. În august 2019, start-up-ul a obținut finanțare de pornire de 2,6 milioane de dolari de la firma de investiții private, Horizon Ventures.
Compania a primit o investiție suplimentară de 9 milioane de dolari în 2020, care a fost co-condusă de Horizon Ventures, susținătorul Beyond Meat, și firma de investiții în alimente sustenabile S2G Ventures.
Adio, cafea, bun venit, „nechezol” modern
Cu toate că produsul de la Atomo este prima din acest fel lansată pe piață, marca pare să se confrunte cu concurența din partea companiei Compound Foods din San Francisco.
În septembrie 2021, compania a obținut 4,5 milioane de dolari pentru a dezvolta propria sa formulă de cafea sintetică, cu lansări de produse planificate pentru sfârșitul anului 2021.
Așadar, în viitor, s-ar putea să bem din ce în ce mai multă cafea sintetică, în detrimentul celei clasice, naturale. Însă asta nu ar fi neapărat o problemă pentru români, obișnuiți ani de zile cu nechezolul comunist.