Amenzi de până la 20.000 de lei pentru românii care fac această greșeală în 2024. Totul pleacă de la respectul pentru steagul și imnul României

de: Alexandru Puiu
11 01. 2024

Începând cu anul 2024, cetățenii români care nu respectă simbolurile naționale – steagul și imnul României – se pot confrunta cu amenzi grele, care pot ajunge până la 20.000 de lei. Această măsură strictă vine ca răspuns la o serie de incidente în care aceste simboluri au fost tratate cu neglijență sau dispreț.

Modificările legislative recente subliniază importanța respectului față de simbolurile naționale. Steagul și imnul României, recunoscute ca simboluri ale suveranității, unității și independenței naționale, sunt acum protejate prin lege. Încălcarea acestei legi, fie prin profanare, fie prin utilizare necorespunzătoare, poate atrage sancțiuni semnificative. Punctual, este vorba de Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice actualizată în 23 iunie 2023, odată cu intrarea în vigoare a Legii 176/2023.

Citește și: Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care fac acest gest. Este complet interzis în România, chiar dacă pare banal

Ce spune legea, cum ajungi la amenzile fabuloase

Conform noilor reglementări, comportamentul inadecvat față de steag sau imnul național va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Aceasta include gesturi precum arborarea steagului în mod necorespunzător, deteriorarea sau folosirea lui în scopuri neadecvate, precum și comportamentul necorespunzător în timpul interpretării imnului național.

Scopul acestei inițiative legislative este de a întări respectul pentru simbolurile naționale și de a promova o atitudine de onoare și demnitate față de valorile și istoria țării. Este o reamintire că aceste simboluri nu sunt doar elemente grafice sau melodice, ci reprezentări ale identității și moștenirii românești.

Pe lângă impunerea de sancțiuni, guvernul și-a propus să desfășoare campanii de conștientizare și educație. Acestea sunt menite să ajute cetățenii să înțeleagă semnificația simbolurilor naționale și modul corect de a le respecta.

Citește și: Ce s-a ales de Gavrosh de România, copilul invelit in tricolor. Simbolul Revoluției din ‘89 a ajuns în toată presa internațională

Cum respecți steagul și imnul național al României

Prin actualizarea Legii 75/1994 a fost introdus un nou paragraf prin care se stabilește că “pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare”.

În ceea ce privește sancțiunile, acestea au fost definite prin Legea 12/2024 care își va face simțite efectele începând cu 12 ianuarie. Astfel, aflăm că „încălcarea interdicției (…) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenții constatatori din cadrul Poliției Române și ai Jandarmeriei Române (…)”, potrivit documentului. Vizavi de imn, din vara lui 2023 se atrage atenția că “pe toată durata intonării imnului național, asistența va intona imnul sau va păstra tăcerea”.