Aceste creaturi marine bizare au apărut, din senin, în această țară: De ce sunt ciudate, de fapt
Pe coasta de sud a Californiei, au ajuns unele creaturi marine bizare.
Pot fi descrise ca niște creaturi asemănătoare cu meduzele, formate ca niște discuri ovale. Cunoscută sub numele de Velella velellas, această specie marină trăiește la suprafața oceanului deschis. Cu alte nume precum plutitoare de mare, vele purpurii, vele mici și navigatori de vânt, aceste creaturi marine au o „velă” care se ridică vertical din centrul corpurilor lor.
Ce sunt aceste creaturi, de fapt
Jessica Rodriguez, managerul de educație și comunicare la o agenție populară de turism pentru observarea balenelor din Newport Beach, California, a declarat că aceste creaturi marine ciudate nu sunt mereu prezente pentru a le observa.
„Adesea, furtunile puternice de primăvară vor împinge aceste nave în largul apelor noastre de coastă și chiar pe plajele noastre, producând un bufet all-you-can-eat pentru peștii Mola Mola, care adoră să le mănânce”, a spus Rodriguez, de la Davey’s Locker Whale Watching.
Conform lui Rodriguez, Vellela vellela au fost observate nu doar în apele oceanului, ci și pe plaja Newport Beach în ultimele câteva zile. Deși arată foarte mult ca niște meduze pe partea lor inferioară, ele sunt, de fapt, un organism colonial înrudit cu creatura Portuguese man o’ war.
„Vânturile împing ușor Vellela pe suprafața oceanului în oceanul deschis, unde trăiesc, capturându-și prada planctonică folosind tentacule căptușite cu nematociste înțepătoare”, a explicat Rodriguez.
„Din fericire, spre deosebire de verișoara lor mai puternică, Portuguese man o’ war, înțepăturile creaturii Vellela sunt în mare parte inofensive pentru oameni – o veste bună având în vedere că am observat sute dintre ele pe mare astăzi”.
Descoperirea de pe litoralul Californiei
Aceste creaturi marine ciudate au fost observate recent și în San Diego. Conform Institutului de Oceanografie Scripps, Vellela vellela sunt mișcate de curenții oceanici și de modelele de vânt și rămân la mal până când sunt trase înapoi în ocean de fluxul mareic sau se descompun în mod natural.