A pierdut 18 sarcini, a fondat zeci de spitale și l-a protejat pe Eminescu. Regina Elisabeta a României, ”mama răniților”, poeta Carmen Sylva

de: Bișinicu Andreea
21 05. 2024

Mama Răniților. Fondatoarea de spitale. Patrioata înrăită. Intelectuala rafinată. Scriitoarea desăvârșită. Protectoarea Luceafărului poeziei românești. Soție. Regină. Zeiță. Regina Elisabeta a României, una dintre cele mai importante și ilustre figuri ale istoriei poporului român. După decesul fiicei sale, Principesa Mărioara, răpusă de scarlatină la vârsta de 4 anișori, viața ei nu a mai fost la fel.

Copilăria nefericită a primei regine a României

Elisabeta vine pe lume într-o zi geroasă de iarnă, în data de 29 decembrie 1843, în Neuwied, Germania, fiind fiica principelui Hermann de Wied și a principesei Maria de Nassau.

Se naște într-o familie strictă și severă, în care tatăl conduce cu un pumn de fier și o voință de neclintit. Pedepsele și duritatea pe care le suportă, încă de la o vârstă fragedă, o fac să se refugieze în lectură, disciplină și artă.

Micuța cu bucle blonde și ochi limpezi manifestă, încă din copilărie, o pasiune pentru literatură și arte, fiind educată în spiritul valorilor culturale germane.

Până la vârsta de 25 de ani, timida prințesă este refuzată de către doi pretendenți, temându-se că va rămâne necăsătorită, lipsită de căldura unei familii întemeiate chiar de ea.

Elisabeta a României, prima regină a poporului nostru

Căsătoria cu Carol I al României, un parteneriat bazat pe afecțiune și respect

Norocul îi surâde atunci când se întâlnește cu faimosul Carol I, principele domnitor al României, la un concert al Clarei Schumann. Îl știa deja de la Berlin, însă nu erau apropiați.

Nu se pune problema de dragoste la prima vedere, ci de o companie plăcută de care se bucură ambele viitoare capete încoronate. Cei doi se logodesc pe loc, nunta având loc peste două luni.

”O jumătate de oră mai târziu, principele a urcat direct în budoarul meu. Mi-a sărutat mâna, iar eu mi-am lipit buzele tremurânde de fruntea lui aplecată. El și-a dat seama atunci că este acceptat ca logodnic.

Căsătoria noastră nu a fost una din dragoste, ci bzată pe un devotament reciproc, pe îndatorire și pe o dorință fierbinte de a face întotdeauna tot ce ne stă în putință unul pentru celălalt, dar și pentru poporul peste care domnea soțul meu”, povestea Regina Elisabeta a României în memoriile sale.

În ciuda căsniciei aranjate, Principesa Elisabeta și Principele Carol I dezvoltă o relație bazată pe respect reciproc, afecțiune profundă și înțelegere. Partenera de viață a viitorului monarh îi este alături, îl sprijină și-l susține în eforturile sale de modernizare a României.

Vezi și: ”Te iubesc, Maria mea!” Prințul Barbu Știrbey și Regina Maria, un basm cu final nefericit. Pierderea copilului lor i-a distrus

Regina Elisabeta si Regele Carol I ai României, o căsnicie bazată pe afecțiune și respect

Rolul de regină și contribuțiile culturale

În 1881, Carol I este încoronat primul rege al României, iar Elisabeta, regină. În această nouă calitate, fosta principesă de Wied își dedică viața promovării culturii și artelor în România.

Sub pseudonimul Carmen Sylva, scrie numeroase opere literare, inclusiv poezii, romane și eseuri, în limbile germană și română. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, contribuind la promovarea culturii românești pe plan internațional.

De asemenea, Regina Elisabeta se arată a fi o mare susținătoare a artiștilor români. Îi încurajează și finanțează pe tinerii talentați, oferindu-le ocazia de a studia și de a-și dezvolta carierele.

Printre cei protejați de regină se numără compozitori, pictori și scriitori, precum poetul național Mihai Eminescu și marele muzician George Enescu, care beneficiază de generozitatea și suportul ei moral necondiționat.

Principesa Marioara, singurul copil al Elisabetei și al lui Carol I, moare la 4 ani de scarlatină

Acțiunile filantrope și implicarea socială

Pe lângă activitățile culturale, regina Elisabeta se implică în acțiuni de caritate și binefacere. Înființează zeci de spitale, școli și orfelinate, oferind ajutor celor nevoiași și sprijinind dezvoltarea serviciilor sociale în România.

Fondează Crucea Roșie Română, jucând, astfel, un rol activ în organizarea și desfășurarea activităților instituției menite să trateze și să îngrijească pacienții.

Regina Elisabeta le acordă un sprijin important soldaților și veteranilor români, mai ales în timpul Războiului de Independență al României (1877-1878).

Vizitează frecvent spitalele de pe front, oferind îngrijire și confort celor căzuți la datorie, câștigându-și renumele de ”Mama Răniților”. Devotamentul ei față de popor și de soldații români câștigă respectul și afecțiunea unei întregi națiuni.

Vezi și: Elena Văcărescu, femeia unei singuri iubiri. Ferdinand I a ales tronul României, în defavoarea poveștii lor de dragoste

Regina Elisabeta alaturi de compozitorul George Enescu, unul dintre protejatii sai.

Pierde 18 sarcini, după ce singura ei fiică, Mărioara, moare la 4 ani de scarlatină

Viața personală a Reginei Elisabeta este presărată de tragedii și suferințe. Singura fiică a cuplului regal, micuța Mărioara, este răpusă de scarlatină la vârsta fragedă de 4 ani. Dispariție celei mici lasă un gol imens în sufletul reginei, care nu poate trece niciodată peste această pierdere.

În următorii 10 ani, regina și regele încearcă să mai aibă copii, însă totul este în zadar, Elisabeta a României pierde 18 sarcini de-a lungul unei decade, motiv pentru care Regele Carol I decide să-l numească pe nepotul său după frate, Ferdinand, moștenitor al coroanei.

Relația cu soțul său, Regele Carol I, este descrisă de istorici ca fiind una de natură complexă. Deși se respectă și se sprijină reciproc, diferențele de personalitate și de viziune generează, uneori, tensiuni.

Cu toate acestea, ambii rămân loiali mariajului și se dedică, întru totul, responsabilităților lor de a lupta împreună pentru binele și prosperitatea țării.

Moștenirea reginei Elisabeta

Regina Elisabeta a României se stinge din viață pe data de 2 martie 1916, la Curtea de Argeș, lăsând în urmă o moștenire impresionantă. Este îngropată alături de soțul ei, Regele Carol I, și de fiica lor, Principesa Mărioara, în biserica mănăstirii Curtea de Argeș.

Moștenirea ei culturală și filantropică continuă să inspire generații de români. Carmen Sylva este amintită nu doar ca regină, ci și ca scriitoare, patron al artelor și filantrop. Opera și activitățile sale reflectă pasiunea ei pentru cultură și angajamentul față de binele societății.