Ziua în care Cascada Niagara a rămas fără apă: descoperirile macabre care au fost făcute când a secat

de: Ozana Mazilu
14 07. 2023

După ce am văzut dimensiunea uriașă a Cascadei Niagara, este aproape imposibil să ne gândim că un asemenea volum de apă s-ar putea opri vreodată, dar s-a întâmplat – de două ori, de fapt, iar una dintre acestea a fost în întregime datorată oamenilor.

Prima oară, pe 29 martie 1848, localnicii s-au trezit și au descoperit că enorma cascadă nu mai avea apă. Apa se oprise complet, făcând întreaga zonă uscată. S-a întâmplat pentru că blocuri uriașe de gheață din Lacul Erie au fost prinse brusc de vânturile puternice care le-au împins spre izvorul râului Niagara. Într-un fel, întregul canal a fost blocat, creând un baraj natural care a împiedicat trecerea întregii ape. Acest blocaj a rămas timp de aproximativ 30 de ore înainte ca vânturile să se schimbe, eliberând gheața.

Când a secat Cascada Niagara și de ce

Apoi, a doua oară când Cascada Niagara s-a oprit, totuși, este un efort fascinant din partea Corpului Inginerilor Armatei SUA.

Cascada Niagara este formată din trei cascade, dintre care a doua ca mărime este American Falls. Este ușor de observat acumularea uriașă de rocă de la baza căderilor, care s-a strâns încet de-a lungul anilor din cauza alunecărilor de stânci. Acest lucru a devenit o îngrijorare pentru SUA, deoarece s-au temut că depozitele continue de rocă vor opri căderile de apă în întregime.

Așadar, SUA și Canada au ajuns la un acord – opresc fluxul de apă peste American Falls timp de cinci luni. În acest timp, ei ar studia modul în care cascada a depus rocă, compoziția sa geologică și dacă ar trebui să intervină și să îndepărteze unele resturi.

Misiunea a fost un efort uriaș. Peste 1.200 de camioane au livrat aproximativ 28.000 de tone de rocă în râu, în amonte de American Falls, în decurs de trei zile, în 1969. Apa a fost deviată spre Horseshoe Falls, iar alimentarea cu apă a American Falls s-a redus la doar un firicel, uscând stânca masivă.

Cascada uscată a scos la iveală milioane de monede care au fost aruncate în râu de-a lungul anilor. Au fost scoase două cadavre, ceea ce sună macabru, dar era, de fapt, o cantitate surprinzător de mică pentru un râu atât de mare.

Cascada Niagara, secată Sursa: James St. John, fotografie de la New York Power Authority, prin Flickr.com (CC BY 2.0)

Inginerii au căutat linii de falie, încercând să înțeleagă dacă mai multe zone erau pregătite să cedeze. Au consolidat zonele slabe cu șuruburi și găuri, pentru a permite apei o cale alternativă, reducând punctele de presiune copleșitoare. Făcând acest lucru, echipa a putut identifica cât de probabil este să se producă o nouă cădere de pietre și în ce interval de timp.

După perioada de studiu, inginerii au decis să nu îndepărteze orice rocă – ar fi o sarcină uriașă și ar costa o sumă enormă de bani, care de obicei nu este rezervată pentru a face cascadele mai frumoase. Barajul a fost îndepărtat și apa a trecut din nou peste cascade, marcând ultima dată când a fost uscată. Rămân doar câteva imagini cu zonele stâncoase, care arată destul de ciudat fără să curgă peste ele mii de litri de apă.