Legenda cascadei Bigăr, cea prăbușită de curând: este considerată cel mai spectaculos loc din România

Legenda cascadei Bigăr, cea prăbușită de curând: este considerată cel mai spectaculos loc din România

Cascada Bigăr a intrat în atenția presei anul trecut când, din motive încă neștiute pe deplin, s-a prăbușit. Cu toate că, până atunci, cascada nu era cunoscută decât celor care obișnuiesc să practice drumeții în munți, ea a devenit brusc subiect de polemică în mediul online, dezastrul natural stârnind fel și fel de reacții.

Chiar și așa, faptul că această cascadă s-a rupt, este singurul amănunt pe care majoritatea românilor îl știu, în prezent, despre minunea naturii.

Puțini sunt cei care cunosc legenda plină de mister, din spatele cascadei Bigăr.

Cascada Bigăr s-ar fi născut dintr-o frumoasă și imposibilă poveste de dragoste

Povestea își are miezul Văii Almăjului, acolo unde locuia o familie de țărani ce nu putea avea copii, în pofida faptului că și-i doreau cu toată ardoarea, informează Click.ro, într-un articol.

Conform legendei ce s-a transmis din gură în gură, femeii i s-ar fi arătat, într-o seară, o vrăjitoare care i-ar fi spus că, pentru a avea un copil, va trebui să bea apă din cascada dintre lumi, de sub stâncă. Firește, vestea bună nu era pe deplin bună, având și o „contraindicație”: vrăjitoarea i-a subliniat femeii că, în cazul în care copilul va fi fată, va trebui ca ea să nu se îndrăgostească niciodată, atunci când va crește. În caz contrar, va muri.

În mod evident, femeia a băut apa din izvorul de sub stâncă, iar la scurt timp a rămas însărcinată întocmai cu o fată.

Când a crescut, fata s-a îndrăgostit de un băiat frumos, pe nume Bigăr, în ciuda evertismentelor părinților ei. Încercând s-o salveze de la moarte, tatăl fetei a închis-o într-o grotă, aflată deasupra izvorului ce se bănuia a fi dintre lumi.

Auzind strigătele de disperare, vrăjitoarea a transformat pletele fetei în cascadă, copila devenind una cu natura.

legenda-cascada-bigar
Cascada Bigăr / Foto: Facebook Cascada Bigăr

Băiatul, fiind la fel de îndrăgostit, s-a aruncat în apele cascadei, în dorința de se reuni cu iubita lui. Se spune că cei doi trăiesc acum fericiți în lumea de dincolo, singurul loc unde le este permis să fie împreună.

Aflând de legenda, mulți îndrăgostiți vin la această cascadă pentru a bea apă, astfel să-și jure, prin intermediul acestui gest, iubire eternă.

Imagine reprezentativă Cascada Bigăr – Foto: Facebook cascada Bigăr

Articol inspirat din lucrarea „Legenda Cascadei Bigăr”, scrisă de Floarea-Ana Țunea.