Zece locuri foarte ciudate din întreaga lume: ce au special și bizar
Lumea este un loc minunat, dar și ciudat. De la un lac de culoare roz, până la o insulă japoneză condusă de pisici, am selectat zece locuri ciudate de pe planetă.
Spotted Lake, British Columbia, Canada
Lacul Spotted din Canada a fost mult timp venerat de oamenii nativi din Okanagan (Syilx) și este ușor de înțeles de ce îl consideră sacru. Vara, apa lacului se evaporă și rămân mici bazine minerale, fiecare diferit de culoare față de altul.
Lacul unic poate fi văzut pe Autostrada 3, la nord-vest de micul oraș Osoyoos, deși vizitatorii sunt rugați să nu pătrundă pe pământul tribal.
The Giant’s Causeway, Irlanda de Nord
În urmă cu 60 de milioane de ani, o uriașă erupție vulcanică a aruncat o masă de bazalt topit, care apoi s-a solidificat și s-a contractat pe măsură ce s-a răcit, creând fisurile care pot fi văzute astăzi. Există aproximativ 37.000 de coloane poligonale în acest sit al Patrimoniului Mondial, atât de perfecte din punct de vedere geometric, încât legenda locală spune că au fost create de un gigant. Este un candidat ferm pentru unul dintre cele mai ciudate locuri de pe pământ.
Thor’s Well, Oregon, USA
Cunoscut și sub numele de Spouting Horn, sau ”țeava de scurgere a Pacificului”, această gaură în stâncă pare să scurgă tot oceanul. Acest fenomen al naturii fi vizualizat mergând pe traseul Captain Cook din Cape Perpetua Scenic Area – dar pentru propria siguranță, nu mergeți, mai ales la maree înaltă sau în timpul furtunilor de iarnă.
Pamukkale, Turcia
Un sit remarcabil al Patrimoniului Mondial UNESCO, în sud-vestul Turciei, o vizită la Pamukkale (Palatul de Bumbac) include și ruinele antice din Hierapolis, orașul cândva mare, care a fost construit în jurul lui. Apa curge din izvoarele naturale și pe terasele de travertin alb și formează piscine termale uimitoare, perfecte pentru o baie rapidă.
Lacul Hillier, Australia de Vest
Acest lac remarcabil se află pe cea mai mare dintre insulele din Arhipelagul Recherche, din Australia de Vest. Lacul își păstrează culoarea roz profund pe tot parcursul anului, despre care unii oameni de știință spun că se datorează salinității ridicate, combinată cu prezența unei specii de alge iubitoare de sare, cunoscută sub numele de Dunaliella salina și a bacteriilor roz cunoscute sub numele de halobacterii.
Badab-e Surt, Iran
Aceste frumoase terase de travertin din nordul Iranului sunt un fenomen natural incredibil care s-a dezvoltat de-a lungul a mii de ani. Travertinul este un tip de calcar format din depozitul de calciu din apa curgătoare, iar în acest caz este vorba de două izvoare termale cu proprietăți minerale diferite. Culoarea neobișnuită roșiatică a teraselor este cauzată de conținutul ridicat de oxid de fier dintr-unul dintre izvoare.
Munții Tianzi, China
Găsite în nord-vestul provinciei Hunan din China, aceste vârfuri uluitoare de calcar sunt acoperite de verdeață luxuriantă și adesea învăluite în ceață. O telecabină merge până în satul Huangshi și, de aici, există o mulțime de trasee pentru a admira priveliștile uluitoare ale Tianzi („fiul Raiului”). Deloc surprinzător, ele sunt inspirația pentru munții plutitori din filmul de succes Avatar.
Liniile Nasca, Peru
Figurile de animale și formele geometrice gravate de vechiul Nasca în Pampa de San José, din Peru, sunt unul dintre marile mistere ale Americii de Sud. Vizibile doar din aer sau dintr-un turn de vizionare metalic de lângă autostradă, unele dintre formele inexplicabile au o lungime de până la 200 de metri și fiecare este executată într-o singură linie continuă. Este cu siguranță unul dintre cele mai ciudate locuri din lume.
Triunghiul Bermudelor, Oceanul Atlantic deNord
Învăluit de mult în mituri și mistere, infamul loc de 500.000 de mile pătrate, supranumit și Triunghiul Diavolului, este aproximativ zona dintre Bermuda, Florida și Puerto Rico. Deși Garda de Coastă din SUA contestă existența unei astfel de zone, teoriile conspirației se dezvoltă pe baza poveștilor despre fenomene magnetice neobișnuite și despre nave, avioane și oameni care au dispărut aici fără urmă.
Insula Socotra, Yemen
Separată de Africa continental, în urmă cu mai bine de șase milioane de ani, această insulă îndepărtată arată ca decorul unui film SF. Biodiversitatea incredibilă și unică a Socotrei înseamnă că aici există plante și copaci care nu se găsesc nicăieri altundeva în lume – deosebit de bizari sunt copacii străvechi.