27 dec. 2022 | 11:33

Ce s-a întâmplat, de fapt, cu disparițiile din Triunghiul Bermudelor: care este misterul „Triunghiului Diavolului”

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu disparițiile din Triunghiul Bermudelor: care este misterul „Triunghiului Diavolului”

O mare parte din ultima parte a secolului al XX-lea, nu puteai să răsfoiești ziarele sau revistele fără să găsești cel puțin un documentar despre Triunghiul Bermudelor, o zonă din Oceanul Atlantic care dărâma nave și avioane.

Dar în ultimii ani, un nou gen de tweet a apărut: ce s-a întâmplat cu misterul Triunghiului Bermudelor.

Ce se află în spatele declinului brusc al intrigii Triunghiului Bermudelor? Ei bine, ar putea avea ceva de-a face cu faptul că a fost rezolvat în mod repetat fiecare “mister” și că nu a existat niciun mister, de fapt.

Interesul pentru o zonă a oceanului delimitată între Florida, Puerto Rico și Bermuda poate fi urmărit până la un articol din 1968 despre „Zborul 19” din 1945. La 5 decembrie 1945, cinci bombardiere torpilă Avenger americane au dispărut din presupusul triunghi al Bermudelor, în condiții meteorologice medii și sub controlul mai multor piloți experimentați, precum și piloți neexperimentați, dar care erau pregătiți.

Un mesaj radio a fost interceptat în jurul orei 16, în acea zi, între un cursant și instructorul lor, explicând că aceștia au devenit nesiguri cu privire la poziția lor și că busola aeronavei nu funcționa. La scurt timp după aceea, avioanele s-au pierdut undeva la est de Florida și nu au mai fost văzute sau auzite niciodată.

Ce se întâmplă, de fapt, în Triunghiul Bermudelor

Oricât de intrigant a fost articolul, avioanele dispar din tot felul de motive. În acest caz, Marina presupune că, după ce s-a pierdut, echipajul a fost probabil forțat să facă o aterizare pe mare, pentru care mările agitate nu erau potrivite.

„Este, de asemenea, posibil ca o evoluție neașteptată și neprevăzută a condițiilor meteorologice să fi intervenit”, scriau ei într-un raport, „deși nu există dovezi de furtuni ciudate în zonă la momentul respectiv”.

Într-o fișă informativă, Paza de Coastă a SUA a reunit posibile explicații raționale pentru disparițiile din zonă.

„Majoritatea disparițiilor pot fi atribuite caracteristicilor unice de mediu ale zonei”, scriu ei.

„În primul rând, „Triunghiul Diavolului” este unul dintre cele două locuri de pe pământ pe care o busolă magnetică indică spre nordul adevărat. În mod normal, acesta indică către nordul magnetic. Diferența dintre cele două este cunoscută sub numele de variația busolei. Cantitatea de variație se modifică cu până la 20 de grade, pe măsură ce se înconjoară Pământul. Dacă această variație sau eroare a busolei nu este compensată, un navigator s-ar putea găsi departe de curs și în probleme profunde”.

Aceștia notează că o altă zonă, cunoscută drept „Marea Diavolului” de pescari, chiar în largul coastei de est a Japoniei, are aceeași problemă.

„Un alt factor de mediu este caracterul curentului Golfului”, continuă ei.

„Este extrem de rapid și turbulent și poate șterge rapid orice dovadă a unui dezastru”, transformând rapid o pierdere tragică a unei nave într-un mister care s-ar putea să nu fie niciodată rezolvat.

„Modelul meteorologic imprevizibil Caraibe-Atlantic joacă, de asemenea, rolul său. Furtunile locale bruște înseamnă adesea un dezastru pentru piloți și navigatori”.