Visatul cu ochii deschiși nu te face leneș. Cum te ajută, de fapt, ce spun oamenii de știință

de: Iulia Kelt
20 12. 2023

Cercetătorii din domeniul neuroștiințelor și psihologiei studiază visatul cu ochii deschiși. În acest context, activitatea începe să pară mai mult o virtute și mai puțin un viciu.

Vezi și: De ce este creierul uman atât de mare. Explicația surprinzătoare dată de cercetători, cât ar trebui să fie, de fapt

Studiul care îți arată că visatul cu ochii deschiși s-ar putea să-ți priască

O echipă de oameni de știință de la Harvard a descoperit dovezi preliminare care indică faptul că atunci când șoarecii se „pierd în gânduri” sau reflectă asupra unui lucru văzut mai devreme în ziua respectivă, creierele lor sunt reconfigurate într-un mod util pentru memorie și învățare. Ipoteza încă necesită teste suplimentare, dar premisele sunt bune.

„Am dorit să știm cum se desfășoară acest proces de visat cu ochii deschiși la nivel neurobiologic și dacă aceste momente de reflecție liniștită ar putea fi importante pentru învățare și memorie”, explică neurobiologul Nghia Nguyen de la Universitatea Harvard.

Studiul a inclus 13 șoareci, cărora li s-au arătat două imagini diferite alb-negru de 64 de ori pe parcursul zilei, timp de două secunde fiecare, într-un mediu nestimulat.

Pe parcursul mai multor zile, aceste experimente au fost repetate în timp ce echipa de la Harvard a monitorizat activitatea electrică a 7.000 de neuroni din creierele a opt dintre acești șoareci, inclusiv celule nervoase din cortexul vizual și hipocamp.

Fiecare dintre cele două imagini a declanșat în cele din urmă un model diferit de activitate neuronală în cortexul vizual lateral al șoarecilor.

Această parte a creierului este asociată cu recunoașterea obiectelor și identificarea caracteristicilor formelor.

Ceea ce este cu adevărat interesant este că după ce aceste imagini au fost înlocuite de un ecran de computer gol, cortexul vizual al șoarecelui uneori se „reactivează”, exercitând un model similar de neuroni la imaginea eliminată.

„Atunci când vezi de multe ori două imagini diferite, devine important să le deosebești”, explică Nguyen.

Vezi și: Ce arată cel mai recent studiu despre ambalajele de unică folosință: Cât sunt de nocive pentru planetă

Imaginația, cheia succesului

„Descoperirile noastre sugerează că visatul cu ochii deschiși ar putea ghida acest proces, îndreptând modelele neuronale asociate cu cele două imagini departe una de cealaltă”, au subliniat, de asemenea, oamenii de știință.

Descoperirile sugerează că atunci când creierul nu este stimulat, acesta poate păși într-o lume imaginară, unde anumite imagini mentale pot reorganiza activ viitoarele răspunsuri ale creierului la stimuli.

Dacă acest lucru se aplică și creierelor umane, nu se știe. Nu încă, cel puțin.

Alte studii au constatat că persoanele care visează cu ochii deschiși au o memorie mult mai bună decât cei care evită această activitate care, în anumite cazuri, ar putea fi asociată cu lenea sau cu un simplu moft.

Vezi și: Câți neuroni produce creierul uman, câtă electricitate sau ce capacitate de stocare are? Curiozități despre mintea umană care te vor uimi