Virus bizar, descoperit în oceanele lumii: ce spun oamenii de știință despre asta

de: Iulia Kelt
25 04. 2023

Un nou de virus a fost găsit pe suprafața mărilor și oceanelor. Numiți mirusvirusuri, microbii sunt legați atât de virusurile gigante, cât și de herpesvirusuri.

Ca atare, descoperirea ar putea ajuta la descifrarea istoriei evolutive a herpesului.

Studiul promițător care ar putea face lumină în cazul acestor virusuri

Într-un nou studiu, oamenii de știință au detaliat descoperirea mirusvirusurilor și explică că acestea aparțin unui lot de numit Duplodnaviria.

Acesta este un tip de virusuri cu ADN dublu catenar include virusuri precum herpes simplex.

Din fericire pentru noi, mirusvirusurile nu sunt interesate de oameni și tind să infecteze doar planctonul unicelular.

Acest lucru sugerează, totuși, că strămoșii herpesvirusurilor au infectat cândva organisme marine unicelulare.

Deși moștenirea lor evolutivă se leagă de herpesvirusuri, majoritatea genelor mirusvirusului sunt similare cu cele ale virusurilor gigante.

„Mirusvirusurile se abat substanțial de la toate celelalte grupuri caracterizate anterior”, concluzionează autorii studiului.

Proiectul a colectat mai bine de 35.000 de mostre de virusuri, alge și plancton, din peste 200 de locații diferite, din întreaga lume.

Oamenii de știință au pus în ordine, de asemenea, materialul genetic, oferind o multitudine de date pe care să le cerceteze, primind, de asemenea, oportunități nelimitate de a descoperi noi specii.

„În 2019, echipa noastră de cercetare a observat un semnal evolutiv neobișnuit în cantitățile masive de date de secvențiere furnizate de proiectul Tara Oceans.

Urmărind acest semnal, am descoperit și apoi am caracterizat un grup mare de virusuri ADN: mirusvirusurile.

Publicarea acestei descoperiri în Nature marchează începutul unei noi aventuri și o poartă deschisă pentru comunitatea științifică de a detecta și studia mirusvirusurile”, a declarat Tom Delmont, autorul studiului și expert în ecologie microbiană, de la Centrul Național pentru Științific din Franța.

„Tara Oceans ne-a ne-a făcut să înțelegem evoluția ecologiei planctonului. Studiul nostru demonstrează că această expediție incredibilă oferă și răspunsuri la întrebări fundamentale ale evoluției.

Rămân, desigur, multe de descoperit și de înțeles despre mirusvirusuri. Ele nu au fost încă cultivate, nu există imagini cu particulele virale și încă trebuie să le studiem și în alte locuri decât oceanele.” a adăugat Morgan Gaïa, prim autor al studiului.