21 apr. 2023 | 10:10

Vaccin HPV compensat pentru băieți și o categorie de femei. Anunțul ministrului Sănătății

ULTIMA ORĂ
Vaccin HPV compensat pentru băieți și o categorie de femei. Anunțul ministrului Sănătății

Vaccinul HPV ar putea fi compensat pentru băieți și pentru o categorie de femei care în prezent trebuie să îl plătească, dacă și-l doresc. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi lansată o campanie publică de informare referitoare la importanța administrării acestui ser.

Vaccin HPV compensat pentru băieți, în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că până la finalul acestui an, băieții ar putea beneficia de vaccinul HPV, ce va putea fi cumpărat pentru eu din farmacii, cu un anumit grad de compensare, ce va fi stabilit ulterior. Această măsură are ca obiectiv reducerea circulației virusurilor HPV ce pot duce la diferite tipuri de cancere.

De asemenea, ar putea beneficia de vaccin HPV compensat fetele şi femeile cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, în contextul în care în prezent, o doză de ser costă aproximativ 600 de lei în farmacii.

Vaccinul HPV este gratuit pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, cărora le este administrat de medicii de familie. Ministerul Sănătății este cel care cumpără aceste vaccinuri, în baza cererilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali și transmise medicilor de familie.

„Pentru vaccinul HPV opţiunea a fost ca el să fie un vaccin compensat pentru că nu se adresează nou născuţilor cum sunt celelalte vaccinuri incluse în program şi se adresează unor adolescenţi, fete, în primul rând, care ar putea să beneficieze de compensarea integrală a acestui vaccin,

dar mai mult ne dorim ca şi alte categorii să poată să beneficieze de vaccinare şi mă refer aici la femeile de vârstă fertilă, de la 18 până la 45 de ani, chiar dacă nu integral, o compensare parţială.

Nu în ultimul rând s-a luat în discuţie în comitetul naţional de vaccinologie oportunitatea vaccinării băieţilor, iar lucrul acesta a fost îmbrăţişat de toţi membri comitetului de vaccinologie ca fiind foarte util”, a spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății, despre importanța vaccinului HPV

Ministrul Sănătății a explicat că vaccinul HPV duce la eliminarea posibilității apariției cancerului de col uterin la femei. Această boală apare de obicei la femeile de vârstă fertilă și este produsă integral de infecția cu virusurile papilloma.

„Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete.

Ne dorim ca şi pentru băieţi să existe o facilitate pentru a încuraja vaccinarea şi implicit a reduce circulaţia virusurilor HPV care provoacă atâta suferinţă prin tipurile de cancere care sunt produse de această infecţie”, a precizat Alexandru Rafila.

În multe țări europene, vaccinarea HPV pentru băieți este gratuită. În Spania, medicii de familie le pot administra acest ser gratuit și băieților de peste 12 ani.

Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze de vaccin HPV, iar pentru cele cu vârsta de peste 15 ani este nevoie de o a treia doză pentru o protecție completă. Sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.