Viitorul sistemului de pensii din România, condiționat de Bruxelles: ce trebuie să știe pensionarii, ce se schimbă

de: Alexandru Puiu
22 05. 2023

Ministrul Muncii și ministrul Fondurilor Europene au fost în urmă cu câteva zile la Bruxelles în speranța eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensiile românilor. Deși aparent au obținut victoria respectivă, în realitate, compromisul Comisiei Europene a venit cu alte pretenții care nu au fost neapărat făcute publice.

Fără să surprindă pe nimeni, Comisia Europeană a acceptat eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii cu anumite prevederi. Marius Budăi s-a rezumat la a afirma că limita a fost desființată cu condiția reformării sistemului autohton de pensii, fără să insiste pe detalii. Tot atunci a afirmat că acel plafon nu a fost înlocuit cu un alt parametru sau indice care trebuie respectat.

Ce trebuie să se întâmple cu pensiile românilor

Surse de la Comisia Europeană au afirmat pentru Antena 3 că, pentru ca plafonul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor să fie ridicat, autoritățile de la București trebuie, mai întâi, să vină cu o reformă a pensiilor din sistemul bugetar și, mai ales, cu reforma pensiilor speciale.

Apropo de pensiile care nu sunt bazate pe contributivitate, prevederile sunt cât se poate de clare și, în același timp, aspre:

  • Baza de calcul să ia în considerare toate veniturile de pe întreaga perioadă de activitate (În prezent, se ia în calcul doar ultima lună).
  • Vârsta de pensionare să crească pentru cei intrați în sistem după 2018 (un scenariu) la 65 de ani. (La momentul de față, sunt privilegiați care se pensionează și la 45 de ani).
  • Desființarea pensiilor speciale pentru anumite categorii de beneficiari: funcționari parlamentari/ Curtea de Conturi/ Autoritatea de Audit și alte categorii care sunt considerate restrânse.
  • Testarea/simularea și dacă nu e de ajuns, atunci reducerea ratei de înlocuire a veniturilor

Aceste informații obținute de sursa citată vin după ce ministrul Muncii a afirmat săptămâna trecută că pragul de 9,4% din PIB pentru pensii va fi eliminat din PNRR, fără prea multe detalii. ”Va fi eliminat acest plafon în momentul în care avem reforma pensiilor scrisă. Am obţinut să facem o reformă corectă, care să aibă predictibilitate, să fie legate de evoluția acestor date macroeconomice, să avem așa o reformă corectă cum trebuie să fie. Da, nu se va mai regăsi niciun procent”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.