18 mai 2023 | 08:03

Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: reforma pensiilor va veni cu majorare

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile a milioane de români, peste noapte: reforma pensiilor va veni cu majorare

După o vizită la Bruxelles în speranța eliminării pragului de 9,4% din PIB pentru pensiile românilor din PNRR, ministrul Muncii s-a întors cu niște soluții. În mod previzibil, realitatea este un pic mai complicată decât pare la prima vedere.

Din câte se pare și cum probabil era de așteptat, Comisia Europeană nu are neapărat o problemă cu eliminarea pragului de 9,4% din PIB. În schimb, își dorește o reformă serioasă a sistemului de pensii din România, eliminarea pensiilor speciale și tratarea cu mult mai multă seriozitate a acestui subiect. Practic, ce au impus oficialii de la Bruxelles este să nu se mai arunce cu bani la problemă, ci să se regândească întregul sistem de pensii de pe meleaguri mioritice.

Ce urmează pentru pensionarii români

„Trebuie să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei”, a subliniat Ministrul Muncii, după vizita la Bruxelles.

Partea bună este că oficialii de la Bruxelles au fost de acord cu eliminarea pragului de 9,4% din PIB.

„Toată lumea s-a obişnuit să dea vina pe Bruxelles. Poate o să vi se pară cumva îndrăzneţ ceea ce spun, eu am avut două zile de discuţii extrem de constructive, însă mă duc să repar acum alte prostii care au fost scrise în PNRR. Un perete pus majorării de la pensii şi rezolvările inechităţilor printr-un prag că e 9,4, că e 9,8, că e 15 sau 20, nu există în niciun stat membru”, a afirmat Marius Budăi, miercuri la Antena 3 CNN.

În ceea ce privește momentul exact al eliminării plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, acela nu va venit decât după reforma pensiilor. Practic, următoarea majorare a pensiilor ține în mod exclusiv de eficiența autorităților de a reforma sistemul, de a rezolva problema pensiilor speciale, de a elimina inechitățile din sistem. „Va fi eliminat în momentul în care avem reforma pensiilor”, a spus ministrul.

„Am obţinut să facem o reformă corectă care să aibă predictibilitate, să fie legată de evoluţiile macro-economice, să avem o reformă corectă şi cum trebuie să fie. Au fost de acord şi da, nu se va mai regăsi acest plafon. Nu s-a întâmplat nimic până acum pentru că nu s-a redeschis oficial renegocierea şi nu neapărat o renegociere pe ansamblu a PNRR, ci acea flexibilizare a PNRR cum ştiţi că în februarie, martie anul trecut domnul comisar european de muncă Nicolas Schmit a venit în România să susţină această necesitate.

După cum ştiţi ne-am luat parteneri europeni în aşa-zis război al renegocierii cu Comisia Europeană, sindicatele europene la nivelul conducerii acestora au transmis o scrisoare oficial anul trecut în susţinerea a ceea ce spun eu vis a vis de această plafonare. Au trimis-o Comisiei Europene. Deci nu am stat, dar lucrurile nu se fac peste noaptea. E o vorbă la noi – că aruncă unul un bolovan şi după aceea trebuie să stea 10 să îl scoată înapoi. Cam aşa se întâmplă”, a completat Budăi.

În final, ministrul a insistat pe faptul că pragul respectiv nu va fi înlocuit cu alt indice, un alt plafon sau prag care trebuie respectat. Nu se înlocuieşte cu nimic acest plafon. Este o reformă unde trebuie să avem în cadrul reformei rezolvarea inechităţilor, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii, să fim atenţi la evoluţia cifrelor macro-economice, la evoluţia inflaţiei. Nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic. O reformă corectă şi nu avem nevoie, pentru că şi ei au rămas miraţi când au văzut acea asumare în PNRR. Nu există în alte ţări”, a mai precizat Budăi
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele