VIDEO Timelapse-ul care îți arată cum „dansează” planetele în jurul stelei lor

de: Iulia Kelt
01 02. 2023

La prima vedere, videoclipul pe care îl poți vedea mai jos, în cadrul acestui articol, ar putea fi confundat cu efortul unui amator de a filma Jupiter.

Cu toate acestea, cronometrul și bara dezvăluie ceva interesant: întunericul din centru ascunde o stea aflată la 133 de ani lumină distanță de noi și fiecare dintre punctele în mișcare reprezintă un gigant gazos mai mare decât Jupiter, filmat pe o perioadă de 12 ani.

Marea majoritate a planetelor pe care le cunoaștem în afara Sistemului Solar (denumite exoplanete) nu au fost niciodată văzute direct.

Știm despre ele cu ajutorul mișcărilor pe care gravitația lor le induce în steaua pe care o orbitează și, uneori, datorită estompării pe care o produc în stea, când trec prin fața ei.

Chiar și acele planete suficient de mari și de aproape încât să le putem vedea cu telescoapele existente sunt, de obicei, înecate de lumina stelei.

JWST a schimbat puțin această situație, iar telescoapele viitorului ne vor permite să vedem și mai multe exoplanete, se presupune.

Sistemul HR8799 reprezintă o excepție. Nu numai că este relativ apropiat de standardele galactice, dar sistemul este atât de tânăr încât planetele nu și-au pierdut cea mai mare parte din căldura de formare.

În loc să strălucească doar cu lumină reflectată, ele emit în continuare propria lor lumină în infraroșu. Faptul că sunt enorme, iar unele orbitează la distanțe mai mari decât Neptun, de asemenea, ajută în ecuație.

Steaua este tânără, întocmai planetelor care gravitează în jurul ei

Steaua HR8799 are doar 30 de milioane de ani, iar planetele sale sunt și mai tinere.

Dr. Jason Wang, de la Universitatea Northwestern, urmărește sistemul solar de ani de zile. El a îmbinat imaginile din observațiile făcute într-un timelapse.

„De obicei, este dificil să vezi planete pe orbită”, a declarat Wang, într-un comunicat. „De exemplu, nu este evident dacă Jupiter sau Marte orbitează în jurul Soarelui nostru, deoarece trăim în același sistem și nu avem o vedere de ansamblu. Evenimentele astronomice au loc fie prea repede, fie prea încet pentru a fi capturate într-un film. Acest clip arată planete care se mișcă”, a mai spus el.

„Nu avem nimic de câștigat din punct de vedere științific din vizionarea sistemelor orbitale într-un videoclip cu interval de timp. Dar îi ajută pe alții să aprecieze ceea ce studiem”, a mai spus el.