VIDEO Rusia se laudă cu armele fabricate în Austria. Cum s-au filmat lunetiștii ruși

de: Cătălina Burghelea
20 01. 2023

Trupele speciale ruse au postat pe Telegram o înregistrare video cu o grupă de lunetiști dotați inclusiv cu o armă de precizie Steyr, produsă în Austria, cu ajutorul căreia militarii lui Vladimir Putin susțin că pot lovi ținte la distanțe de peste un kilometru.

Imagini înfricoșătoare cu lunetiștii ruși

Clipul publicat de Moscova arată câțiva lunetiști din Brigada 1555 de Infanterie Marină, alături de trei tipuri de arme cu lunetă: o pușcă „Lobaev” SVLK-14S, o armă de mare putere „Kord”, de calibrul 12,7 mm, și un Steyr SSG 04 de fabricație austriacă. Aceste muniții pot atinge ținte aflate la peste un kilometru distanță, se laudă rușii.

Arme fabricate în Austria, prezente în războiul din Ucraina

La un moment dat, videoclipul prezintă chiar o scenă în care doi lunetiști comunică între ei în timp ce urmăresc o presupusă țintă: „Distanța: 1.610 metri, ai ținta în vizor?”, întreabă un militar. „Da”, răspunde al doilea.

Un lunetist rus, poreclit „Bătrânul”, ar fi lichidat, potrivit superiorului său, 45 de militari ucraineni cu ajutorul armei Steyr: „Misiunile noastre sunt de identificare și ucidere a lunetiștilor inamici (counter-sniper), a observatorilor de artilerie și operatori de drone aflați la distanțe mai mari de un kilometru”.

Viena ia apărarea Moscovei

Recent, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a relatat că Uniunea Europeană nu trebuie să exagereze cu sancțiunile aplicate Rusiei, deoarece continentul ar mai avea nevoie de Moscova.

„Este important să păstrăm proporțiile și măsura. Să nu exagerăm. Să nu interzicem vizele pentru 144 de milioane de ruși. Trebuie să recunoaștem că Rusia nu se mută și că istoria nu se schimbă. Rusia va rămâne parte a istoriei și culturii europene. Va veni și o zi de după și avem nevoie de o arhitectură de securitate. Iar această arhitectură de securitate, din punctul meu de vedere, va trebuie să includă, într-un fel sau altul, cel mai mare vecin, care e și o putere nucleară, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și se numește Rusia”, a precizat șeful diplomației austriece.

Ulterior, Ucraina a condamnat declarațiile lui Alexander Schallenberg, afirmând că sunt o invitație pentru Rusia să continue masacrele. Mai mult, Kievul l-a chemat pe ministrul austriac de Externe la Dnipro (orașul atacat de ruși) să repete afirmațiile sale în fața blocului distrus.