18 ian. 2023 | 09:18

VIDEO Austria sare în apărarea Rusiei: „E cel mai mare vecin și o putere nucleară”. Declarațiile au supărat Ucraina

ULTIMA ORĂ
VIDEO Austria sare în apărarea Rusiei: „E cel mai mare vecin și o putere nucleară”. Declarațiile au supărat Ucraina

Confruntările între ucraineni și ruși continuă în jurul orașului Bahmut (regiunea Donețk). Soldații lui Putin atacă în valuri, dar suferă pierderi uriașe și înaintează puțin. Ucraina încă rezistă pe front, iar partenerii străini promit tot mai multe arme grele. Occidentul susține că o victorie a Rusiei trebuie evitată. Mai puțin Austria, care nu dorește ca Moscova să fie umilită.

Ministrul austriac de Externe spune că Rusia va juca un rol în viitoarea securitate europeană

Unitatea occidentală se cutremură din cauza Austriei. Ministrul de Externe de la Viena, Alexander Schallenberg, a relatat, într-un discurs în Franța, că UE nu trebuie să exagereze cu sancțiunile aplicate Rusiei, deoarece continentul ar mai avea nevoie de Moscova.

„Este important să păstrăm proporțiile și măsura. Să nu exagerăm. Să nu interzicem vizele pentru 144 de milioane de ruși. Trebuie să recunoaștem că Rusia nu se mută și că istoria nu se schimbă. Rusia va rămâne parte a istoriei și culturii europene. Va veni și o zi de după și avem nevoie de o arhitectură de securitate. Iar această arhitectură de securitate, din punctul meu de vedere, va trebuie să includă, într-un fel sau altul, cel mai mare vecin, care e și o putere nucleară, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și se numește Rusia”, a declarat Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei.

Ucraina a intervenit după declarațiile lui Schallenberg

La scurt timp, Ucraina a reacționat prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe. Kievul a condamnat declarațiile lui Alexander Schallenberg, afirmând că sunt o invitație pentru Rusia să continue masacrele. Mai mult, Ucraina l-a chemat pe ministrul austriac de Externe la Dnipro (orașul atacat de ruși recent) să repete afirmațiile sale în fața blocului distrus.

Lupte grele în estul țării

În paralel cu aceste tensiuni diplomatice, luptele continuă în Donbas. Orașul Bahmut și împrejurimile rămân cele mai fierbinți zone de pe tot frontul. Informațiile actualizate dezvăluie că mobilizații sunt aruncați pe câmpul de luptă în fiecare noapte. Armata rusă nu mai are avantajul vehiculelor, dar mizează pe mai mulți oameni.

Care ar fi planul lui Putin pentru Donbas

Mai nou, președintele Vladimir Putin i-ar fi dat ordin lui Valeri Gherasimov, noul comandant suprem al trupelor din Ucraina, să cucerească tot Donbasul până în martie. Misiunea pare imposibilă, având în vedere că rușii au avansat câțiva kilometri în Donețk și au pierdut teren în Lugansk.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a mers personal, marți, în Donețk, ca să discute cu soldații. Nu s-a dus pe front, ci la un comandament, departe de lupte. Tot ieri, Moscova a anunțat o reformă amplă a armatei ruse între 2023 și 2026, ce va include și creșterea numărului total de militari la 1,5 milioane.